Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından bu yıl 10. kez düzenlenen Altın Karınca Ödülleri, belediyelerin yenilikçi ve ilham verici projelerini ödüllendirdi. İstanbul’da gerçekleştirilen törende 10 farklı kategoride toplam 55 proje ödüle layık görüldü.
Belediyelerin Başarılı Projeleri Ödüllendirildi
Afet Yönetimi, Akıllı Şehir Uygulamaları, İklim Değişikliği ve Çevre Yönetimi, Kentsel Tasarım ve Mimari, Kültür ve Sanat, Sosyal Hizmetler, Şehir Planlama ve Altyapı, Ulaşım ve Hareketlilik, Yerel Kalkınma, Yönetişim ve Katılımcılık gibi kategorilerde başarılı projeler ödül aldı. Ödülleri, Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey takdim etti.
"Projeler İlham Kaynağı Olacak"
Törende konuşan Bozbey, Altın Karınca Ödülleri’nin belediyelerin örnek projelerini tanıtmak ve teşvik etmek amacıyla düzenlendiğini belirtti. “40 belediyemiz 55 ödülle bugün ödüllerini birazdan alacaklar. Ben tüm belediyelerimiz yürekten tebrik ediyorum. Çok örnek uygulamalar var, Türkiye'deki birçok belediyeye alt başlık oluştururken, örnek alınabilecek uygulamaları bugün hep beraber göreceğiz. Uygulamaların sonucunda elde edilen başarıyı ekiplerin başarısını beraber görüyoruz” diyen Bozbey, bu sürecin yerel yönetimlerin gelişimine önemli katkılar sunduğunu ifade etti.
Bozbey, ödüllendirilen projelerin belde halkı için büyük faydalar sağlayacağına dikkat çekerek, “Belde halkı bu projelerden olumlu bir şekilde yararlanacaktır, hedefimiz de zaten bu. Marmara Belediyeler Birliği olarak bu süreçleri devam ettirip, Türkiye'deki belediyeciliği geliştirmeyi, yerel demokrasiyi geliştirmeyi, katılımcılığı yerele teşvik etmeyi aynı zamanda da yeni uygulamalarla da dünyadaki yeni uygulamalarla da belediyelerimizi tanıştırmayı ve onlara bilgi akışını sağlamayı hedefleyen bir anlayışa sahibiz. Bunu da başarıyla ekibimiz yürütüyor” dedi.
Yerel Yönetimler için Gelecek Vizyonu
MBB’nin yalnızca Marmara Bölgesi’ndeki belediyelere değil, Türkiye genelinde diğer belediyelere de destek sunduğunu vurgulayan Bozbey, belediyelerin ihtiyaç duyduğu bilgi paylaşımı ve işbirliğini artırmayı hedeflediklerini söyledi. Gelecek yıl uluslararası bir program düzenlemeyi planladıklarını da açıkladı.
"Şehirlerimizi İnsan Odaklı Tasarlamalıyız"
Törenin açılışında yaptığı konuşmada Bozbey, 2050 yılında şehirlerde dünya nüfusunun yüzde 70’inin yaşayacağını hatırlattı. İklim değişikliği ve şehirleşmenin beraberinde getirdiği zorluklara dikkat çeken Bozbey, “Tüm bu zorluklara nasıl hazırlanacağız? Şehirlerimizi yönetme şeklimizi tekrar gözden geçirmemiz, yeniden düşünmemiz gerekiyor. Bizler şehirleri arabalar için değil insanlar için tasarlamak, herkesin kentin sunduğu fırsatlara erişebilmesini sağlamak, kaynak açısından verimli binalara, ulaşıma, enerjiye, suya ve atık sistemlerine yatırım yapmak, ve şehirlerin inovasyonu beslenmesini ve şehirlerin birbirlerinden öğrenmesini sağlamak zorundayız. Biz Altın Karınca ile başarıları kutlamak kadar, bu başarıların arkasındaki tecrübenin paylaşılmasını ve işbirliğini artırmayı da hedefliyoruz” dedi.
Altın Karınca, İşbirliğini ve Deneyim Paylaşımını Teşvik Ediyor
Ödüllerin yalnızca başarıyı kutlamakla kalmadığını, aynı zamanda tecrübelerin paylaşılması ve belediyeler arası işbirliğini artırmayı hedeflediğini söyleyen Bozbey, bu sürecin yerel yönetimlere önemli katkılar sağladığını ifade etti.
Tören kapsamında MBB Genel Sekreteri Cemil Arslan da ödül değerlendirme sürecine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Marmara Belediyeler Birliği’nin öncülüğünde düzenlenen Altın Karınca Ödülleri, Türkiye’de yerel yönetimlerin yenilikçi ve örnek projelerle daha da güçlenmesine katkı sunmaya devam ediyor.