"Uzak Olsa da Aslında Çok Yakın" temasıyla düzenlenen 15. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri, ulusal ve uluslararası belgesel gösterimleri, uzman konukların katılımı ve ödül töreniyle sona erdi. Fişekhane’de gerçekleştirilen etkinlik, Rubato’nun konseri eşliğinde başladı.

TRT tarafından bu yıl düzenlenen ödüller, dünyanın içinde bulunduğu kaos, savaş tehditleri ve özellikle Gazze'de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek amacıyla "Uzak Olsa da Aslında Çok Yakın" temasıyla organize edildi. Ödül töreni, TRT Belgesel kanalında da canlı yayınlandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un da katıldığı gecenin açılış konuşmasını TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı yaptı. Sobacı, belgeselin bir anlatı biçimi olarak hem hakikati keşfetmek hem de aktarmak açısından önemine değindi. Dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanan olayların düşündüğümüzden daha yakın bir etki yarattığını vurgulayan Sobacı, festivalin temasının bu bakış açısıyla belirlendiğini ifade etti.

Belgeselcilikte Rekor Başvurular

Bu yılki festivalde uluslararası kategoride 1417, ulusal profesyonel kategoride 93 belgesel yarıştı. Ayrıca ulusal öğrenci filmleri kategorisinde 71, proje destek kategorisinde ise 70 başvuru yapıldı. Festivale 100 farklı ülkeden toplamda 1651 başvuru geldi. Bu rakam, organizasyonun uluslararası alandaki prestijini bir kez daha gözler önüne serdi.

Sobacı, TRT Belgesel’in 2009 yılından bu yana Türkiye’de belgeselciliğin gelişimine önemli katkılar sunduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Belgesel yayıncılığımız, yalnızca özgün içerikler üretmekle kalmayıp, uluslararası arenada Türkiye’nin hakikat arayışındaki duruşunu sergileyen bir araç haline geldi. Bu yıl 15’incisini düzenlediğimiz festivalimiz, bu vizyonumuzun en önemli yansımalarından biridir.”

Gazze ve Küresel Meseleler Belgesellerin Gündeminde

Sobacı, konuşmasında dünya genelinde hakikatin eğilip büküldüğü bir dönemde belgeselciliğin hakikat arayışında oynadığı role dikkat çekti. Gazze’de yaşanan insanlık dramına da değinen Sobacı, TRT'nin bu konudaki duyarlılığını şu sözlerle dile getirdi:

“Gazze’de 435 gündür süren insanlık dramına tanıklık ediyoruz. Türkiye, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, adalet ve hakkaniyetin sesi olmaya devam ediyor. TRT olarak bizler de bu haklı mücadelenin sesi olmaktan geri durmuyoruz.”

Sobacı, TRT yapımı “Kutsal İşgal” ve festivalin açılış belgeseli “Gazze’yi Görüyorum”un bu bağlamdaki önemli çalışmalar arasında yer aldığını vurguladı.

Suriyeli Mazlumlara Adanan Belgeseller

Türkiye’nin Suriye’de yaşanan insanlık dramına yönelik tutumunun da altını çizen Sobacı, TRT’nin Suriyeli mazlumların sesi olma yolunda önemli çalışmalara imza attığını söyledi. Sobacı, özellikle Sednaya Hapishanesi’nde yaşanan insanlık suçlarına ışık tutan belgesellerin, uluslararası kamuoyunda yankı uyandırdığını ifade etti.

15 Ödül Sahibini Buldu

Festival kapsamında 4 ana dalda toplam 40 finalist yarıştı. Törende toplamda 15 ödül sahiplerini buldu. İşte kazananlar:

Uluslararası Kategori:

En İyi Belgesel: Kamay (Yönetmenler: İlyas Yourish ve Shahrokh Bikaran)
İkincilik: Don't Forget To Remember (Ross Killeen)
Üçüncülük: Until I Fly (Kanishka Sonthalia ve Siddesh Shetty)
60. Yıl Özel Ödülü: Twice Colonized (Lin Alluna)

Ulusal Profesyonel Kategori:

En İyi Belgesel: İyi Ölüm (Hasan Ete)
İkincilik: Karanlıkta Görüyorum (Cansın Güven)
Üçüncülük: Aşırı Kişisel Belgesel (Oğulcan Atayol)
60. Yıl Özel Ödülü: Bir Varmış Bir Yokmuş: Evvel Zaman İçinde (Müjgan Yıldırım)
Ulusal Öğrenci Filmleri Kategorisi:
En İyi Belgesel: Kırmızı Çanta (Mert Kartal)
İkincilik: Novruz Ateşi (Nihal Atasoy)
Üçüncülük: Deq (Furkan Aydın)
60. Yıl Özel Ödülü: Tebessüm Anıtı (Damla Çağlar)

Proje Destek Kategorisi:

Alışılmadık Bir Göç Hikayesi: Abdurrahim Ayaz Bilgiç
Yüksek Gerilim: Muhammed Emre Özdemir ve Esad Can Öner
Resimlerin Peşinde – Savaşın Çocukları: Selçuk Azmanoğlu

Gazze’den Gelen Bir Mesaj

Filistinli yönetmen Mohamed Jabaly, “Kamay” filmi adına ödül alırken, Gazze’deki ailesine ithafen konuştu. Jabaly, Gazze’de yaşanan soykırıma dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Bu ödülü Gazze’de acı çeken insanlar ve ailem adına alıyorum. Şu anda Gazze’de film yapmanın ne kadar zor olduğunu çok iyi biliyorum.”

Festivalin Uluslararası Prestiji Artıyor

TRT Genel Müdürü Sobacı, festivalin uluslararası başarısını Ukrayna Savaş Günlükleri belgeselinin kazandığı “Uluslararası Emmy Ödülü” ile perçinlediklerini vurguladı. Türkiye’nin hakikat arayışındaki kararlılığını dile getiren Sobacı, bu yolda çalışmalarının artarak devam edeceğini söyledi.

Etkinlik Hatıra Fotoğrafıyla Sona Erdi

Tören sonunda, Fahrettin Altun ve Mehmet Zahid Sobacı, ödül kazananlarla birlikte sahnede hatıra fotoğrafı çektirerek bu anlamlı etkinliği ölümsüzleştirdi.

Kaynak: AA