Ramazan ayının yaklaşmasıyla verilecek fitreyardımı ücretleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. 2025 yılı için verilmesi gereken fitre yardımı en az 180 TL olarak belirlendi. Aynı zamanda tutulamayan oruçlar için verilen fidye için de yine en az 180 TL’ye tekabül eden maddi veya gıda yardımı yapılabilecek. Ancak son dönemde ekonomide yaşanan alım gücü düşüşü nedeniyle, 180 TL’lik fitre, temel gıda maddelerinin fiyatlarındaki artış nedeniyle küçük bir market alışverişi için bile yeterli değil.
Ramazan ayında genellikle marketler tarafından yardım amaçlı hazırlanan yardım kolileri, fitre verecek vatandaşlar tarafından alınarak, ihtiyacı olan ailelere fitre niyetiyle dağıtılıyor. Ancak ekonomik olarak alım gücünün düşmesi nedeniyle, bu yıl belirlenen 180 TL’lik fitre ücreti bu yardım kolilerini bile almaya yetmiyor. Öyle ki içerisinde et, tavuk, yumurta, peynir, süt gibi fiyatı oldukça yükselen ürünlerin olmadığı, içeriğinde sadece birkaç paket makarna, şeker, tuz, pirinç, bulgur gibi temel gıda maddeleri bulunan yardım kolilerinin en düşük fiyatı bile 2 fitre ücretinden yüksek.
“Yardımlar azaldı”
İzmir’de 78 yıl önce kurulan ve 72 yıldır Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye çalışan İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği (İZFAK) Başkanı Bülent Tokalıoğlu, son dönemde yardımların azaldığını ve düşük alım gücü nedeniyle artık çok daha az ihtiyaç sahibine yardım eli uzatılabildiğini söyledi. Vatandaşların geçim sıkıntısı nedeniyle yardıma ihtiyacı olan kişilere Ramazan ayında verilen fitre ücretlerinden ancak en düşük fitre ücretini ödeyebildiklerini kaydeden Tokalıoğlu, “Yardıma ihtiyacı olan ailelere uzun yıllardır yardımcı olmaya, öğrencilere burslar bulmaya çalışıyoruz. Yardıma ihtiyacı olan aile sayısı her geçen gün artıyor. Ancak nesillerdir devam eden bu yardım geleneğimizin son dönemde ulaşabildiği ihtiyaç sahibi sayısı azaldı. Bunun en temel nedeni mevcut alım gücünün düşmesi nedeniyle vatandaşların verebileceği yardım ücretlerinin azalması. Bizler özellikle Ramazan ayında, toptan gıda alışverişi yardımı yapan bir firmamız aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine Ramazan kolileri hazırlıyoruz. Ancak son dönemde gıdada artan maliyetler de bu gıda kolilerinin içeriğinde azalmalara neden oldu. Ortalama 460 TL tutarına denk gelen kolilerin içerisinde eskisi gibi et, tavuk, yumurta gibi yüksek ücretli gıda maddeleri maalesef ki yok. Ancak temel gıda maddelerinin yanında, ihtiyaç sahiplerinin verilen fitrelerle marketten alamayacakları ve özellikle çocukları mutlu edecek bisküvi, çikolata gibi gıdaları da eklemeye çalışıyoruz. Umudumuz, yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımız için yapılan bağışların artması. Ramazan ayında yapılan fitre veyahut yardım niyetiyle yapılan her küçük bağış yardıma ihtiyacı olan ailelerin yüzünü güldürmek için bir adımdır” dedi.
3 öğün çay ve simit
Ramazan ayı fitresini maddi olarak alan bir ihtiyaç sahibi, 180 TL’lik fitre bedeli ile ancak 3 öğün çay, simit, peynir ve su tüketimi yapılabilecek. Yani sabah kahvaltı için bir çay, bir simit, bir dilim peynir ve bir küçük su alabilecek olan ihtiyaç sahipleri, aynı gün öğle ve akşam yemeği olarak da aynı menüyü tükettiğinde 180 TL’lik fitre ücreti tamamen bitecek. Restoranlarda en düşük 200 TL’lerden başlayan yemek ücretlerine ise 180 TL’lik yardım ücreti yeterli olmayacak.
“Fitrenin anlamı kalmadı”
Geçmiş yıllarda verilen fitre ve bayram ikramiyelerinin en azından bayram için bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayabildiğini ancak son dönemde bir ailenin birkaç günlük bile ihtiyacını karşılayamayan ücretler olduğunu vurgulayan İzmir Emeliler ve Emekçiler Derneği Başkanı ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Dilek Ete, yardımların anlamını yitirdiğini belirterek, “Yardıma ihtiyacı olan bir aile eğer evde 4 kişilerse, 4 tane simit alacaklar, yanına bir de çay içerlerse bu ücret bitecektir. Bu devirde 180 TL’yi çocuğa verseniz hiçbir şey yapamaz çünkü 200 TL artık 10 TL gibi. Dolayısıyla fitre ücreti artık anlamını yitirdi” dedi.