2018 yılından itibaren 35 milyondan fazla başvuruya ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), vatandaşların dilekçe ve bilgi edinme haklarını kullanmalarında başvurdukları ilk platformlardan biri olmayı sürdürüyor. 2024 yılı boyunca da büyük bir ilgiyle karşılanan CİMER, her geçen yıl etkisini artırarak, ülke genelinde geniş bir katılımla faaliyet gösterdi.

2024’te 4,5 Milyon Başvuru

2024 yılı itibarıyla CİMER'e toplamda 4 milyon 590 bin başvuru yapıldı. Başvuruların her birine cevap verilmesi gerektiği için, idari ve teknik bir yapılanma oluşturuldu. Yıl boyunca vatandaşlara toplamda 7 milyon 360 bin cevap gönderildi.

Başvuru Konuları ve Yeni İyileştirmeler

En çok başvuru yapılan konu ise "nüfus işlemleri" oldu. Cevap süresinin kısaltılması ve kalite artırılmasına yönelik bu yıl hayata geçirilen "İnceleme ve Denetim Koordinatörlüğü" birimi sayesinde başvuruların ortalama işlem süresi 12 güne kadar düşürüldü.

Iskur Neden Acilmiyor Iskur Coktu Mu

Kurumsal İşlem Süreçleri İncelendi

CİMER, başvuruların daha nitelikli bir şekilde yanıtlanabilmesi için 3 bin 914 kurumun işlem süreçlerini inceledi ve 6 bin 648 kamu personeliyle görüşmeler gerçekleştirdi. Böylece hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik önemli adımlar atıldı. Ayrıca, başvurular doğrultusunda 636 bülten ve rapor hazırlanarak yetkili makamlara iletildi.

Katılımcı Yönetim Anlayışı Güçlendi

CİMER, katılımcı yönetim anlayışını kamuda hakim kılma hedefiyle çalışmalarına devam etti. 2024 yılı itibarıyla, "teşekkür, görüş ve öneri" gibi başvuruların oranı geçen yıla göre yüzde 30 oranında arttı.

En Çok Başvuru Malatya, Ankara ve İzmir’den

Başvuruların yoğun olduğu iller arasında Malatya, Ankara, İzmir, Muğla, Hatay ve İstanbul öne çıkarken, CİMER'e başvuranların yüzde 44'ü lisans ve lisansüstü eğitim düzeyine sahip kişilerden oluştu. Başvuruların yüzde 55'i erkeklerden, yüzde 45'i ise kadınlardan geldi. Erkekler, kadınlara kıyasla başvurularında yüzde 15 daha fazla kelime kullandı.

Kaynak: AA