2025 Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) hazırlanan binlerce aday için kritik veriler belli oldu. 2024 yılına ait DGS taban puanları, başarı sıralamaları ve kontenjanlar açıklandı. Geçiş yapmayı planlayan adaylar için üniversitelerin kapılarını aralayacak bu verileri tek tek derledik. Peki, DGS'de tercih yapmak için kaç puan almak gerekir?

DGS’de Baraj Puanı Uygulaması Kaldırıldı

Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) baraj puanı uygulaması bulunmuyor. Adaylar, sınavda belirli bir barajı aşmak zorunda olmadan tercih yapabiliyor. Bu değişiklikle birlikte, ham puan sistemi esas alınıyor.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), DGS’ye özel bir puan hesaplama yöntemi uygulandığını açıkladı. Her lisans programının kendine özgü taban puanı bulunduğunu belirten yetkililer, adayların tercih ettikleri bölümlere yerleşebilmeleri için yalnızca bu puanları geçmelerinin yeterli olduğunu ifade etti.

Tercih Yaparken Taban Puanlar Rehber Niteliğinde

Adayların hedefledikleri üniversite ve bölümlerin bir önceki yılki taban puanlarını dikkate almaları, daha stratejik bir tercih süreci yürütmelerini sağlıyor. Konuya ilişkin bilgi veren eğitim uzmanları, “İstedikleri bölüme yerleşmek isteyen adaylar, geçmiş yılın verilerini dikkate almalı” diye konuştu. 

DGS'de Kaç Tercih Hakkı Var?

DGS adayları, yalnızca mezun oldukları alanla ilişkili lisans programları arasından, Tablo-1’de belirtilen koşulları sağlamaları durumunda en fazla 30 tercih yapabiliyor. Yetkililer, tercihlerin tümünün yapılmasının zorunlu olmadığını vurguladı.

DGS Nedir?

Dikey Geçiş Sınavı, meslek yüksekokulu ve açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan adayların örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmalarını sağlayan bir sınav olarak tanımlanıyor. ÖSYM tarafından her yıl Temmuz veya Ağustos ayında düzenlenen sınav, 2000 yılından bu yana uygulanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi