İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Geriatri Derneği iş birliğiyle başlatılan 3. Yaş Üniversitesi, 60 yaş ve üzeri bireyler için yepyeni bir eğitim kapısı aralıyor. 100 asil ve 100 yedek öğrencinin belirlendiği projede, kayıt yaptıran 100 öğrenci, Meslek Fabrikası’nda ilk derslerine başladı.
Yaşlı bireylerin hem zihinsel hem de fiziksel olarak aktif kalmalarını amaçlayan üniversite, sağlıklı yaşlanma, psikoloji, tarih, arkeoloji, iletişim, fizik tedavi, evde bakım ve sanat gibi birçok farklı alanda eğitimler sunuyor. Haftada iki gün, toplam altı saat süren derslerin yanı sıra uygulamalı ve seçmeli dersler de yer alıyor. Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, mezuniyet töreninde kep atarak eğitimlerini taçlandıracak.
Öğretmendi, öğrenci oldu
3. Yaş Üniversitesi’nin ilk ders gününde sıralarına oturan öğrenciler, yeni bir öğrenim sürecine başlamanın heyecanını yaşadı. Katılımcıların hikayeleri, projeye olan ilgiyi gözler önüne serdi. 35 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olan 68 yaşındaki Sevim Bilge Tekin, öğrenmenin yaşam boyu süren bir süreç olduğunu vurgulayarak, kendilerini geliştirmek zorunda olduklarını dile getirdi. 67 yaşındaki Can Akbulak, felç geçirdikten sonra evde geçirdiği uzun zamanın ardından üniversiteye kaydolmanın kendisi için büyük bir motivasyon olduğunu belirterek, evdekilerin kendisini kıskandığını ama yine de geldiğini paylaştı.
Geleceğe umutla bakma imkanı
69 yaşındaki Sema Pabuççuoğlu, sosyal medyada görerek başvurduğu projeye katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, ikinci kez kep atacağı günü sabırsızlıkla beklediğini söyledi. Yıllarca Ege Üniversitesi’nde öğrenci işleri biriminde çalışan 63 yaşındaki Süleyman Çubuk, öğrencilere hizmet ettikten sonra şimdi öğrenci olmanın çok farklı bir duygu olduğunu kaydetti. 64 yaşındaki Mine Çelikdemir, yeni şeyler öğrenip paylaşmanın çok kıymetli olduğunu belirterek, öğrenmenin önemine vurgu yaptı. 50 yıl eğitim alanında çalışmış 68 yaşındaki Rıza Aydınanter ise, bu projenin, geleceğe umutla bakmalarını sağladığını kaydederek emeği geçenlere teşekkür etti.
Dört dönem sonunda mezun olacaklar
3. Yaş Üniversitesi’nde dersler Meslek Fabrikası’nda işlenecek. Gönüllü akademisyenler ve uzmanlar tarafından verilen eğitimler, haftada iki gün, üçer ders olmak üzere toplamda altı saat sürecek. Ayrıca uygulamalı ve seçmeli dersler olacak. Sağlıklı Yaşlanma, Yaşlılıkta Sık Görülen Hastalıklar, Psikoloji, Hukuk, Tarih, Arkeoloji, İletişim, Fizik Tedavi ve Egzersiz, Palyatif Bakım ve Evde Bakım, Bahçe Bitkileri gibi derslerin olduğu eğitim programında erkekler için Örgü, kadınlar için Küçük Tamirat eğitimlerinin yanı sıra Mutfak, Türk Halk ve Sanat Müziği Korosu, Halk Dansları, Psiko Drama, Yoga gibi uygulamalı dersler de verilecek. Dört dönem sürecek eğitimlerin sonunda mezuniyet projesine katılan öğrenciler kep atma sevinci yaşayacak.