Güncel

31 Mart yerel seçimleri: Türkiye'nin yeni yerel yöneticileri kim olacak?

Abone Ol

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 1 Ocak'ta başlattığı seçim takvimi adım adım ilerliyor. Oy kullanma süreci, oyların sayılması ve diğer detaylarla ilgili merak edilen 15 soru ve açıklayıcı yanıtları bir araya getirildi.

1- Askıya çıkan seçmen listeleri ne zamana kadar kontrol edilebilecek?

Muhtarlıklarda asılan seçmen listeleri, seçmenlerin kontrol etmesi için 17 Ocak Çarşamba gününe kadar mevcut. İsimlerini listede bulamayanlar, il ve ilçe nüfus müdürlüklerine başvurarak durumu düzeltebilirler.

2- Seçmen listeleri ne zaman kesinleşecek?

Seçmen listelerinin kesinleşeceği tarih 7 Şubat olarak belirlendi. Bu tarihte seçmen kütükleri netleşecek ve oy verecekleri yer ile sandık bilgileri belirlenmeye başlanacak. Seçmenlerin oy kullanacakları yerler ve sandıkların belirlenmesi süreci ise 11 Şubat'ta tamamlanacak.

3- Seçmen bilgi kağıdı ne zaman gelir?

Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı 29 Şubat'ta başlayacak ve 24 Mart'ta tamamlanacak. Bu süreçte seçmenler, bilgi kağıtlarını alarak seçimle ilgili gerekli detaylara erişebilecekler.

4- Seçime kaç siyasi parti katılacak?

YSK, 36 siyasi partinin seçime katılma yeterliliğini onayladı. Alfabetik sırayla seçime katılacak partiler şunlar: Adalet Birlik Partisi, Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anadolu Birliği Partisi, Anavatan Partisi, Aydınlık Demokrasi Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Hür Dava Partisi, İYİ Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilik Partisi, Yeni Türkiye Partisi ve Zafer Partisi.

5- Siyasi partilerin belediye başkan adaylarının listeleri ne zaman netleşecek?

Siyasi partilerin belediye başkan adaylarının listeleri için süreç şu şekilde ilerliyor: Partilerin aday adayı listelerini ilgili seçim kurullarına 31 Ocak'a kadar bildirmesi gerekiyor. Ardından, partilerin aday listelerindeki eksiklikleri 22 Şubat'a kadar tamamlaması bekleniyor. Geçici aday listeleri 23 Şubat'ta, kesin aday listeleri ise 3 Mart'ta resmi olarak ilan edilecek.

6- Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan seçmen neler için oy kullanacak?

Her seçmen, belirli istisnalar haricinde, kayıtlı olduğu sandıkta oy kullanabilir. Ayrıca, bir seçmen hangi seçim çevresine aitse, yalnızca o seçim çevresindeki seçimler için oy kullanabilir. Örneğin, Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, 'büyükşehir belediye başkanı', 'belediye başkanı', 'belediye meclis üyeliği' ile 'muhtarlık ve ihtiyar heyeti' seçimleri için oy kullanabilecekler.

7- Büyükşehir olmayan illerde neler için oy verilecek?

Büyükşehir olmayan illerde ise seçmenler, 'il genel meclisi üyeliği', 'belediye başkanı', 'belediye meclis üyeliği' ve 'muhtarlık ve ihtiyar heyeti' seçimleri için oy kullanabilecekler.

8- Köyde yaşayan seçmen neler için kullanacak?

Köylerde, seçmenler 'il genel meclisi üyeliği' ile 'muhtarlık ve ihtiyar meclisi' seçimleri için oy kullanabilecekler

9- Oy pusulaları ne renk?

Büyükşehir belediye başkanlığı için oy pusulası 'beyaz', il genel meclisi üyelikleri için 'turuncu', belediye başkanlığı için 'mavi', ve belediye meclis üyelikleri için ise 'sarı' renkte olacak.

10- Tüm pusulalar kaç zarfa koyulacak?

Seçmenler, tüm oy pusulalarını tek bir zarfa koyacaklar

11- Oy verme işlemi hangi saatler arasında yapılacak?

YSK, seçimin mart ayına denk gelmesi ve mevsim şartlarıyla birlikte güneşin batış saatini göz önünde bulundurarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat erkene aldı. Buna göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illeri ve bu illerdeki ceza infaz kurumlarında oy verme işlemi 07.00-16.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

Diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi.

12- Oylar saat kaçta sayılmaya başlayacak?

Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde 16.00'dan önce, diğer illerde ise 17.00'den önce oyların sayımına başlanamayacak. Sandık seçmen listesindeki tüm seçmenler oylarını kullanmış olsalar dahi, oy verme süresinin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılmayacak

13- Önce hangi oylar sayılacak?

Büyükşehirlerde sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık; diğer illerde ise sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayımı ve dökümü gerçekleştirilecek

14- Yurt dışındaki seçmen oy kullanacak mı?

Yurt dışında seçmen kütüğüne kayıtlı her seçmen, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kurulacak sandıklarda oy kullanma hakkına sahiptir. Ancak, yurt dışındaki seçmenler yerel seçimlerde oy kullanamazlar.

15- Cezaevindeki seçmenler oy kullanabilecek mi?

Anayasa gereği, taksirli suçlardan hüküm giyenler dışında ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar. Ancak, ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklular ve taksirli suçlardan hüküm giyenler için bu seçimde de cezaevlerinde sandık kurulacak.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }