Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, Esad rejiminin en kötü şöhretli i*kence merkezi olan Sednaya Hapishanesi'nde mahsur kaldığı düşünülen kişilere yönelik arama kurtarma çalışmalarına başladı. 120 kişilik bir ekip, gelişmiş teknolojik cihazlar ve arama köpekleriyle bölgedeki faaliyetlerine hız kazandırdı.

AFAD Ekibi Bölgeye Ulaştı

Suriye’nin Şam kentinde yer alan ve uluslararası camia tarafından savaş suçlarıyla özdeşleşmiş olan Sednaya Hapishanesi'nde mahsur kalanları aramak amacıyla AFAD ekipleri bölgeye ulaşarak çalışmalara başladı.

Zorlu Bir Yolculuk

AFAD ekibi, Hatay'dan hareket ederek 5-6 saat süren bir yolculukla Şam'a vardı. Ekip, bölgedeki arama tarama faaliyetleri için duvar arkası görüntüleme cihazı, yer radarı, sismik akustik dinleme cihazları ve dört köpekli arama timi gibi çeşitli teknolojik donanımları kullanıyor.

43 Araç ve 120 Personel ile Sahada

AFAD Başkanı Okay Memiş ve Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burhan Köroğlu, Sednaya Hapishanesi önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Memiş, burada 43 araç ve 120 personel ile çalışmalar yürütüleceğini belirterek, cep telefonlarının neredeyse tamamen çalışmadığına ve Ankara ile iletişimin yalnızca uydu telefonlarıyla sağlandığına dikkat çekti.

Sednaya'da İşlenen C*nayetler

Köroğlu, Sednaya Hapishanesi’nde geçmişte büyük c*nayetler işlendiğini ve bunların bir kısmının hâlâ tespit edilemediğini vurguladı. Bu bağlamda, AFAD’ın kullanacağı gelişmiş cihazlarla yapılacak araştırmaların kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Hapishane Çevresindeki Araştırmalar

Köroğlu, sadece hapishane binasında değil, çevresindeki alanlarda da kapsamlı araştırmalar yapılacağını ifade etti. Türkiye'nin, savaş suçları işleyenlerin cezalandırılması konusunda uzun süredir çalıştığını belirten Köroğlu, AFAD’ın bu süreçte önemli bir rol üstlendiğini söyledi.

Suriye'nin Geleceği ve Türkiye-Suriye İlişkileri

Büyükelçilik olarak, Suriye'nin kalkınmasına katkı sağlamak ve Türkiye-Suriye ilişkilerini güçlendirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Köroğlu, yarın hem Suriye’nin geçici yönetiminin Başbakanı Muhammed el Beşir hem de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera (Ebu Muhammed el-Golani) ile görüşme yapacaklarını açıkladı.

Suriye’de İstikrar ve Barış Mesajı

Köroğlu, Suriye'nin en büyük ihtiyacının istikrar ve saldırıların son bulması olduğunu vurguladı. "Buraya müdahale etmeye gerek yok; mevcut meşru geçici hükümetle işbirliği yapmaya başladık." diyerek, sürecin daha fazla müdahaleye gerek olmadan kendi içinde çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: NTV