Uluslararası acil yardım harcamalarına ilişkin esasları belirleyen "Uluslararası Acil Yardım Harcamaları Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, bu yardımların Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) özel hesaplarına aktarılması, bu hesaplardan yapılacak harcamaların düzenlenmesi ve denetlenmesini kapsıyor.

Yeni düzenlemeye göre, AFAD'ın bütçesinde yer alan uluslararası acil yardım ödenekleri, doğrudan AFAD'ın uluslararası acil yardım özel hesabına aktarılacak. Bu ödenekler, yönetmelikte belirtilen kapsamda kullanılacak.

AFAD, belirli durumlarda kendi uluslararası acil yardım özel hesabından, görevlendirilmiş kurumların uluslararası acil yardım özel hesaplarına kaynak aktarımı yapabilecek. Aynı şekilde, görevlendirilen kurumlar da bu hesaplara aktarım gerçekleştirebilecek. Ancak bu yardımlar, kalkınma yardımlarını içermeyecek.

Yardımlar Hangi Durumlarda Kullanılacak?

Yönetmelik, yurt dışında yaşanan doğal afetler, teknolojik afetler, savaşlar ve toplumsal çatışmalar nedeniyle oluşan krizlerde kullanılabilecek yardımları tanımlıyor. Bu kapsamda:

  • Can güvenliği,
  • Açlık,
  • Susuzluk,
  • Kıtlık,
  • Salgın hastalıklar,
  • Kitlesel göç gibi insani krizlere yönelik acil yardımlar finanse edilecek.

Bunlar dışında, yönetmelik kapsamına girmeyen harcamalar, uluslararası acil yardım özel hesaplarından yapılamayacak.

Denetim Sayıştay Gözetiminde

Yönetmelik, uluslararası acil yardım özel hesaplarının, Sayıştay denetimine tabi olacağını vurguluyor. Bu şekilde yardımların doğru ve şeffaf bir şekilde kullanılması sağlanacak. Yeni düzenleme, uluslararası kriz anlarında Türkiye'nin hızlı ve etkili bir yardım mekanizması işletmesini hedefliyor.

Kaynak: AA