Ege Üniversitesi'nin 70. yıl etkinlikleri kapsamında, Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen söyleşide, dijital oyun bağımlılığının çocuklar üzerindeki etkileri ele alındı. Moderatörlüğünü Arş. Gör. Dr. Demet Havaçeliği Atlam’ın yaptığı etkinliğe; akademisyenler, öğrenciler ve üniversite çalışanları katıldı.
Akla sadece madde bağımlılığı gelmemeli
Söyleşide konuşan Öğr. Gör. İnci Derya Yücel, bağımlılık denince akla sadece maddelerin gelmemesi gerektiğini, davranışsal bağımlılıkların da en az onlar kadar etkili olabildiğini belirtti. Özellikle dijital oyunların, çocukların yemek yeme ya da uyuma gibi hayati ihtiyaçlarını bile erteleyebilecekleri bir bağımlılık haline dönüşebileceğini söyledi.
Anne babaların çocuklarıyla dijital araçlara yönelik yaklaşımlarının farklılık gösterdiğini ifade eden Öğr. Gör. Yücel, bu farkların aile içinde görünmez duvarlar ördüğünü söyledi. Ancak bu kopukluğun, bilinçli ve empatik yaklaşımlarla aşılabileceğini vurguladı.
Oyun ve kumar bağımlılığı arasındaki ilişki
Oyun bağımlılığının yalnızca bireysel değil, ailelerin ekonomik düzenine de zarar verebileceğine dikkat çeken Öğr. Gör. Yücel, özellikle kumar unsuru içeren dijital oyunların çocuklar için ciddi bir risk oluşturduğunu belirtti. Böyle durumlarda mutlaka uzman desteği alınması gerektiğinin altını çizdi. Çocukların oyun bağımlılığına karşı ailelerin yargılayıcı değil, anlayışlı ve yaratıcı yaklaşımlarla sürece dahil olmaları gerektiğini vurgulayan Öğr. Gör. Yücel, mizahi bir dil ve sıcak iletişimin, çocukla bağ kurmanın en etkili yollarından biri olduğunu belirtti.
Söyleşinin sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Öğr. Gör. Yücel, ailelerin çocuklarının olumsuz tepkiler karşısında kendilerini çaresiz hissetmemeleri gerektiğini belirterek, her sorunun çözümünün olduğunu hatırlattı.