Kazılar sırasında bulunan pişmiş topraktan yapılmış tiyatro bileti, Roma dönemine ait bir buluntu olarak dikkat çekiyor. Biletin üzerinde Roma rakamıyla "V" (5) yazılı olduğu ve arka yüzünde kazıma tekniğiyle işlenmiş bir gül motifinin yer aldığı görüldü. Biletin çapı 2,3 santim, kalınlığı ise 0,3 santim olarak ölçüldü. Konuralp Müze Müdürü İhsan Aslan, bu tiyatro biletinin, o dönemde tiyatroda oyunların sergilendiğini ve izleyicilerin bilet alarak giriş yaptığını belirtti.
ERKEN ROMA DÖNEMİNE AİT
Aslan, buluntulara dair yaptığı açıklamada, tiyatro biletinin Erken Roma Dönemi’ne ait olduğunu vurgulayarak, “Biletin arka yüzeyinde oturma sırası alanını gösteren 5 rakamı dikkat çekiyor. Bu da oyunlarda biletlerin kesildiğini ve izleyicilerin sıralara göre yerleştirildiğini ortaya koyuyor” dedi.
THYRSUS ASASI BULUNDU
Kazılarda ayrıca bir Afrodit heykelciği bulundu. Arles tipi Afrodit figürünün vücut alt kısmı himationla sarılmış ve sol eliyle giysisini tuttuğu görülüyor. Ancak belki de en dikkat çekici buluntu, Dionysos ile ilişkilendirilen Thyrsus asası oldu. Antik Yunan ve Roma mitolojisinde şarap ve eğlence tanrısı Dionysos’un sembolü olan Thyrsus, uzun bir sopanın başına bağlanmış enginar, kozalak ve sarmaşık gibi bitkilerle süslenmiş bir asa parçası olarak tanımlanıyor.
KONURALP KAZI ÇALIŞMALARI HAKKINDA
Konuralp Antik Tiyatrosu, Batı Karadeniz Bölgesi'nin tek antik tiyatrosu olma özelliğini taşıyor. Düzce’nin Konuralp bölgesinde bulunan tiyatroda 2013 yılından bu yana devam eden kazılar, Konuralp Müzesi Başkanlığı ve Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün bilimsel danışmanlığında gerçekleştiriliyor. Kazılarda bugüne kadar Medusa, Mask heykelleri, Groteks figürü, antik tiyatronun sahne bölümünde tonoz ve çeşitli tarihi eserler bulunmuş durumda. Çalışmaların yüzde 90’ının tamalandığı belirtilen tiyatroda, bu buluntular, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğini gözler önüne seriyor.