Güncel

Apartman gürültü yönetmeliği 2024? Komşu kaça kadar gürültü yapabilir? 

Abone Ol

Şehir hayatında apartmanlarda yaşamak, birçok avantajı beraberinde getirirken, bir o kadar da beraberinde sorumlulukları ve sorunları getiriyor. Kullanıcılarımızın sıkça karşılaştığı sorulardan biri de apartman gürültüsüyle ilgili. Apartman gürültü yönetmeliği 2024? ve Komşu kaça kadar gürültü yapabilir? 2024 yılında yürürlüğe girecek apartman gürültü yönetmeliği ile ilgili merak edilenleri bilmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Bu yazıda, komşuların kaça kadar gürültü yapabileceğinden apartman gürültü kurallarına, gürültü yapan komşuya şikayet etme süreçlerinden, sessiz bir yaşam sürdürmenin yollarına kadar pek çok konuda detaylı bilgiler bulacaksınız. İşte detaylar...

Apartman gürültü yönetmeliği 2024? 

Apartman yaşamında huzurun temini için oluşturulan Apartman Gürültü Yönetmeliği, komşular arasındaki sorumlulukları net bir şekilde belirliyor. Yasal düzenlemelere göre, apartman içerisinde huzuru bozan her türlü gürültü kesinlikle yasaktır. Bu, sadece genel bir kural olmanın ötesinde, aynı zamanda yasal bir yükümlülüktür.

Gürültüye neden olan komşularla iletişim kurmadan önce, sorunu çözmek için ilk adım olarak sözlü bir uyarıda bulunmak önemlidir. Ancak uyarılara rağmen sorun devam ederse, kolluk kuvvetlerine ve belediyeye başvurulmalıdır. Ancak, eğer gürültü başka bir apartmandan geliyorsa, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun kapsamı dışında olduğu için bu duruma müdahale edilemez. Apartman sakinleri, Apartman Gürültü Yönetmeliği'nde belirtilen kurallara uymak zorundadır:

  • Tüm türden gürültülerden kaçınılmalıdır.
  • Elektronik ve müzik aletleri sadece kullanıldıkları odada duyulacak düzeyde çalıştırılmalıdır.
  • Pazar günleri ve resmi tatillerde gereksiz gürültülerden kaçınılmalıdır.
  • Gece saat 7'den sabah 7'ye kadar yüksek sesli faaliyetlerden kaçınılmalıdır. Yüksek ses, kişinin keyfine ve kastına göre değerlendirilmelidir. Ancak, bebek ağlaması gibi doğal durumlar yönetmeliğe dahil edilmemektedir.
  • Apartman içinde yapılacak tadilatlar belirli saatler içinde gerçekleştirilmelidir.

31 Mayıs 2017 tarihinde yayınlanan Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik ve 4 Haziran 2010 tarihli Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'ne göre, şikayet durumunda Gürültü Yönetmeliği hükümleri ve Kabahatler Kanunu'nun 36. maddesine dayanarak idari para cezaları uygulanabilir. 1 Ocak 2020'den itibaren, 2872 sayılı Çevre Kanunu'na göre komşulara 1.461 Türk lirası ceza kesilebilir. İş yeri şikayetleri ise 14.740 Türk lirasına kadar çıkabilme potansiyeline sahiptir, bu da Apartman Gürültü Yönetmeliği 2020 Resmi Gazete yönergelerine göre belirlenmiştir.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }