Ticaret Bakanlığı, asgari ücrete yapılacak olası artışı fırsata çevirmeye çalışan ve maliyet artışlarını dikkate almadan fiyatları haksız bir şekilde artıran işletmeleri yakından izlemeye aldı. Bakanlık, vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılayan sektörlerde fiyat artışları nedeniyle mağduriyet yaşanmaması için kararlılıkla mücadeleye devam edeceğini belirtti.

Ankara'dan yapılan açıklamaya göre, Bakanlık, özellikle temel gıda maddeleri olan su ve yumurta gibi ürünlerin üretici firmaları ile bu ürünlerin nihai tüketiciye ulaşımını sağlayan dağıtıcı ve perakende firmalarında eş zamanlı denetimler gerçekleştirdi. Ticaret müfettişleri, 19-20 Kasım tarihlerinde yapılan denetimlerde, herhangi bir haksız fiyat artışı tespit edilmesi halinde uygulanacak idari ve mali cezaların kamuoyuyla hemen paylaşılacağı bilgisini verdi. Bakanlık açıklamasında, kırmızı ve beyaz et gibi sektörlerdeki fiyat hareketlerinin ve piyasa tepkilerinin de dikkatle izlendiği vurgulandı. Şu ifadeler kullanıldı:

"Henüz asgari ücrette bir artış yaşanmamış olmasına rağmen bazı fırsatçıların bu durumu öne sürerek fiyatları haksız şekilde artırma girişimleri Bakanlığımızca yakından takip ediliyor. Asgari ücretteki artış ihtimalini şimdiden fiyatlamaya çalışan ve maliyet içindeki payını dikkate almadan, haksız şekilde asgari ücret artış oranının aynısını direkt fiyat artış oranına dönüştürüp fahiş fiyat uygulamaya kalkan satıcılara gereken kanuni denetimler ve cezai uygulamalar hiç tereddütsüz yapılacaktır. Bu kapsamda, özellikle temel gıda ürünlerinde spekülatif fiyatlandırmalarla ilgili gelen şikayetler doğrultusunda başta ulusal, yerel ve zincir marketler olmak üzere halkımızın vazgeçilmez ihtiyaçlarının satıldığı tüm noktalardaki fiyat artışları titizlikle denetleniyor."

Stokçuluğa Yüksek Cezalar

Açıklamada ayrıca, Ticaret Bakanlığı’nın 81 il müdürlüğü aracılığıyla yıl boyunca yoğun denetimler yaptığı, 334 binden fazla işletmenin ve 15 milyon 50 bin 390 ürünün denetlendiği ifade edildi. Bu denetimlerde 194 bin 303 aykırılık tespit edilirken, 442 milyon lira ceza kesildiği belirtildi.

Bakanlık, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından 362 milyon lira ceza uygulanmasına karar verildiğini, ayrıca Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından 3 milyar 954 milyon lira ceza tahakkuk ettirildiğini duyurdu. Fahiş fiyat artışı tespit edilen ürünlere 100 bin ile 1 milyon lira arasında idari para cezaları uygulanırken, stokçuluk yapanlara ise her bir aykırılık için 1 milyon ile 12 milyon lira arasında ceza kesildiği bildirildi. Bu cezaların 2025’teki yeniden değerleme oranıyla artırılacağı da açıklandı.

Bakanlık, fiyat artışlarını takip etmeye devam edeceğini ve sektörlerdeki denetimlerin tamamlanmasının ardından, fahiş fiyat uygulayan firmalara karşı gerekli yasal, idari ve mali cezaların uygulanacağı uyarısında bulundu. Ticaret Bakanlığı, piyasada adil ve şeffaf bir ticaret düzeni sağlamak için mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini vurguladı.

Kaynak: AA