Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı (DTMK), halk ozanı Âşık Veysel’i ölüm yıl dönümünde özel bir etkinlikle andı. “Dostları Âşık Veysel’i Unutmadı” başlığıyla düzenlenen etkinlikte, sanatçının yaşamı ve eserleri katılımcılarla paylaşıldı.

Konservatuvar Etkinlik Salonu’nda düzenlenen geceye, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Konservatuvar Müdürü Prof. Dr. Ali Maruf Alaskan, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı. Koordinatörlüğünü Öğr. Gör. Dr. Gani Pekşen’in üstlendiği, Prof. Dr. Sait Eğrilmez’in hazırlayıp sunduğu programda, halk müziğinin usta ismi Sabahat Akkiraz da sahne aldı.

Dostları Aşık Veysel’i hiçbir zaman unutmadı

Etkinlikte, Âşık Veysel’in kendi sesinden hayat hikâyesi dinletildi. Sabahat Akkiraz’ın seslendirdiği eserler arasında “Derdimi Dökersem Derin Dereye”, “Güzelliğin On Para Etmez”, “Bir Küçük Dünyam Var İçimde Benim” gibi türküleri yer aldı. Bağlamada Öğr. Gör. Dr. Gani Pekşen ve Öğr. Gör. Hüseyin Koçak eşlik etti.

Programın dikkat çeken bölümlerinden biri ise Prof. Dr. Sait Eğrilmez’in kaleme aldığı ve seslendirdiği “Veysel’in Gözü” adlı şiir oldu. Prof. Dr. Eğrilmez, Veysel’in yaşam öyküsünün, göz hastalıkları alanına yönelmesinde etkili olduğunu belirterek ozanın zorlu yaşamına dikkat çekti.

Karanlığını türkülerle ve müzikle aydınlattı

Sanatçı Sabahat Akkiraz, Âşık Veysel’in karanlık dünyasını türküyle aydınlattığını ifade ederek, ozanlık geleneğinin mirasçısı olmanın gururunu dile getirdi. Akkiraz, bu geleneği gelecek kuşaklara aktarmanın önemine vurgu yaptı.

Etkinlik, izleyicilerin hep birlikte “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsünü seslendirmesiyle sona erdi. Gecede sahne alan sanatçılara teşekkür belgeleri takdim edildi.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu