Avrupa Yüksek Performanslı Hesaplama Ortaklık Girişimi (Euro HPC), Avrupa Birliği'nin (AB) inovasyon kapasitesini artırmak ve yapay zeka alanında lider bir ekosistem oluşturmak için önemli bir adım attı. Lüksemburg merkezli girişim, yapay zeka teknolojilerinde çığır açacak olan 7 yapay zeka fabrikasının kurulacağını duyurdu. Bu fabrikalar Finlandiya, Almanya, Yunanistan, İtalya, Lüksemburg, İspanya ve İsveç’te faaliyet gösterecek.

Euro HPC tarafından yapılan açıklamada, bu fabrikaların gelişmiş yapay zeka modelleri eğitmek ve yapay zeka çözümleri geliştirmek için Avrupa genelinde bir ekosistem oluşturmayı hedeflediği belirtildi. Projenin 1,5 milyar avro değerinde bir yatırımı temsil ettiği ve bunun yarısının Dijital Avrupa ile Ufuk Avrupa programları aracılığıyla AB fonlarından sağlanacağı ifade edildi.

Yapay Zeka Fabrikaları Nerede Kurulacak?

Yeni kurulacak yapay zeka fabrikalarına ev sahipliği yapacak merkezler şöyle sıralandı:

  • İspanya: Barselona Süper Bilgisayar Merkezi (BSC AIF)
  • İtalya: Bologna Tecnopolo (IT4LIA)
  • Finlandiya: Kajaani CSC (LUMI AIF)
  • Lüksemburg: LuxProvide (Meluxina-AI)
  • İsveç: Linköping Üniversitesi (MIMER)
  • Almanya: Stuttgart Üniversitesi (HammerHAI)
  • Yunanistan: Atina GRNET (Pharos)

Projenin, yalnızca bu yedi ülkeyle sınırlı kalmayacağı, Euro HPC’ye üye 15 AB ülkesi ve 2 katılımcı ülkeyi kapsayacağı belirtildi. Ayrıca, Türkiye, Portekiz ve Romanya’nın Barselona’daki BSC AIF ile iş birliği yapacağı açıklandı.

Türkiye’nin Euro HPC’deki Rolü

Euro HPC girişimine 2019 yılında katılan Türkiye, süper bilgi işlem ve yapay zeka teknolojilerindeki gelişmelere katkı sunmaya devam ediyor. Barselona Süper Bilgisayar Merkezi ile iş birliği içinde yer alan Türkiye, bu projeyle hem bölgesel hem de küresel düzeyde yapay zeka kapasitesini artırmayı hedefliyor.

2025-2026 yıllarında tamamlanması planlanan yapay zeka fabrikaları, Avrupa'nın yapay zeka ve yüksek performanslı bilgi işlem alanında lider bir konuma yükselmesine öncülük edecek. Proje, aynı zamanda Avrupa’nın dijital dönüşüm sürecine hız kazandıracak.

Kaynak: AA