Avrupa'nın göz kamaştıran güzelliklerinden biri olan Avusturya, pek çok kişinin hayranlıkla keşfettiği bir ülke. Ancak, bu ülkenin gizemli köşelerinde saklı kalmış pek çok bilgi var. Avusturya'nın başkenti neresi? ve Avusturya diğer adı nedir? Mesela, pek çoğumuzun bildiği gibi Avusturya'nın başkenti Viyana, sanat ve kültürün kalbi olarak bilinir. Ancak, Avusturya'nın diğer adı nedir? Para birimi ne? Avusturya ne ile ünlü? Bu soruların cevapları, ülkenin derinliklerinde gizlenen sırları aydınlatıyor. Gelin, Avusturya'nın bu büyülü dünyasına birlikte göz atalım. İşte detaylar...
Avusturya'nın başkenti neresi?
Viyana (Almanca: Wien), Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri olarak biliniyor. Ülkenin dokuz eyaleti arasında en küçük olan Viyana, nüfus bakımından da en kalabalık kent konumunda. Kentte yaşayan yaklaşık 2 milyon insan, Avusturya nüfusunun dörtte birini oluşturuyor. Avrupa Birliği'nin en büyük onuncu kenti olan Viyana, Birleşmiş Milletler'in dört resmi merkez temsilciliğinden birine ev sahipliği yapıyor.
Habsburg hanedanının uzun yıllar ev sahipliği yaptığı Viyana, Avrupa'nın kültürel ve politik merkezlerinden biri haline geldi. Ancak I. Dünya Savaşı sonrasında nüfusunun önemli bir kısmını kaybetti. Hala Habsburg hanedanının izlerini taşıyan eski kent merkezi ve Schönbrunn Sarayı gibi yapılar, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından dünya kültür mirası olarak kabul edildi.
414,89 km² yüzölçümüyle Viyana, Avusturya'nın en küçük eyaleti olmasına rağmen, ülkenin en yoğun trafik ve yapılaşma oranlarına sahip. Ancak, kentin % 28,4'ü oranında yeşil alanı bulunması, doğal güzelliklerinin korunduğunu gösteriyor. Viyana ayrıca şarap üretiminin yapıldığı dört eyaletten biri olarak biliniyor.
Orta Avrupa'nın en büyük kentlerinden biri olan Viyana, coğrafi konumu sayesinde ticari açıdan büyük önem taşıyor. Özellikle eski Doğu Bloku ülkeleriyle yakın ilişkileri bulunuyor. Slovakya'nın başkenti Bratislava'ya sadece 60 km uzaklıkta olması, Viyana'nın bu bölgedeki stratejik konumunu vurguluyor.
Viyana, günümüzde 23 bölgeden oluşuyor. 1850'ye kadar tarihi kentin büyük bir bölümünü oluşturan Viyana, daha sonra kentin yakın çevresindeki varoşlarla genişledi. Nazi işgali döneminde büyük bir alanı kapsayan "Büyük Viyana" oluşturulsa da, sınırları 1946'da tekrar eski haline döndü.
Viyana'nın iklimi batıdan okyanus etkisi ve doğudan karasal etkiler arasında bir geçiş iklimidir. Yazlar ılık geçerken, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Resmi dil Almanca olsa da, kentte çeşitli azınlık dilleri de yoğun olarak kullanılmaktadır. Güney Almancası'nın Viyana şivesi, halk arasında en yaygın kullanılan dildir.
Avusturya diğer adı nedir?
976 yılında II. Otto'nun kararıyla Avusturya eyaleti merkezden ayrılarak Babenberger ailesinden gelen Liupold'a (I. Leopold) verildi. Bu önemli kararın ardından, 996 yılında resmi belgelerde ilk defa Ostarrîchi ismiyle anılmaya başlandı. Bugün Avusturya'nın Almanca ismi olan Österreich, bu tarihten gelmektedir. Ayrıca, bölgenin ismi Latinceleştirilmiş hali olan Austria, Türkçedeki "Avusturya" sözcüğünün kökenidir.
Babenbergerler, bilinçli politikaları ve diğer güçlü hanedanların desteğiyle güçlü bir idare kurdu. Başlangıçta merkezleri Pöchlarn'da bulunurken, daha sonra Melk'e taşındı. Kont III. Leopold, imparatorluk sarayındaki imparator IV. Heinrich ile kral V. Heinrich arasındaki taht kavgasına dahil oldu ve V. Heinrich'in zaferinde rol oynadı. Bu olayın ardından, Heinrich'in kızkardeşi Agnes von Hohenstaufen'le evlendirildi. Ölümünden sonra, kurduğu manastırlar özellikle Klosterneuburg Manastırı'yla birlikte, III. Leopold aziz ilan edildi.