Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocukların sosyal medya kullanımına yönelik düzenlemelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Göktaş, dünyadaki uygulamaları incelediklerini ve Türkiye'ye uygun modeller geliştirmek için komisyon oluşturduklarını belirterek, 16 yaş sınırının üzerinde durduklarını ifade etti.

Dijital dünyanın fırsatlar sunduğu kadar çocuklar için ciddi riskler barındırdığına dikkat çeken Bakan Göktaş, Avustralya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde bu konuda yapılan çalışmalardan örnekler sundu. Türkiye’de de bu alanda düzenleme ihtiyacının altını çizen Göktaş, ilgili bakanlıklar ve uzmanlarla iş birliği yapıldığını, hazırlanan raporun detaylarının kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

AKRAN ZORBALIĞI TEHLİKESİ

İşte o açıklamalar: "Çocuklarımız çok farklı türlerde zararlı içeriklere, akran zorbalıklarına maruz kalabiliyor. Dolayısıyla bir taraftan çocuklarımızı dijital dünyanın risklerinden korumak, aynı zamanda da bilinçli tüketimlerini sağlamak bizim görevimiz. Avustralya 16 yaş altındaki çocuklara sosyal medya kullanım yasağı getirdi. Fransa, İspanya'nın yanı sıra Avrupa'daki benzer ülkeler de aynı konuyu gündemlerine taşıyor. Biz de bu konuda çok ciddi anlamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünyada bu alanda yapılan çalışmaları inceliyoruz, aynı zamanda kendi ülkemize uygun modeller geliştirmek için ilgili bakanlıklarla, uzmanlarla görüşmeler gerçekleştiriyor, çalışmalar yapıyoruz. Bizim de bu konuda bir düzenlemeye ihtiyaç duyduğumuz ortada. Bu konuda bir komisyon çalışmamız var, bir rapor hazırlandı. Çocuklarımızın güvenliği açısından özellikle bazı sosyal medya platformlarının kullanımı konusu çok önemli. Bizim görüşümüz 16 yaş itibarıyla sınırlandırılması. Uzmanlarımızın, kurumlarımızın görüşleri de bu yönde. İlgili bakanlıklarla bu konudaki görüşmelerimize devam ediyoruz. Bakanlık olarak Aile Eylem Planımız kapsamında özellikle dijitalleşmeyi, dijital bağımlılığı önemsiyoruz. Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgemiz kapsamında 1 Ekim'de bu konuda Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı yaptık. Bakanlığımız tarafından ilk defa yapılan çalıştay kapsamında ailelerle, uzmanlarla ve çocuklarla bir araya gelmiştik. Farklı gruplarla odak çalışması düzenledik. Çocukların sosyal medyayı, dijital dünyayı nasıl kullandıklarına, telefon, tablet bağımlılıklarıyla nasıl mücadele edilmesi gerektiğini hem aileler hem de çocukların perspektifinden bakma imkanımız oldu. Raporumuz hazır, bulgularını pazar günü kamuoyuyla paylaşacağız. Bu rapor özellikle önümüzdeki dönemdeki çalışmalarımıza bir yol haritası oluşturacak. İlgili kurum ve kuruluşlarla bu konudaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

"Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı"

Bakanlık tarafından düzenlenen "Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı"nın sonuçlarına değinen Göktaş, çalıştayın, ailelerin ve çocukların dijital bağımlılıkla mücadeleye yönelik perspektifini yansıttığını belirtti. Raporda yer alan bulguların önümüzdeki dönemde yol haritası oluşturacağını vurgulayan Göktaş, çalıştayın aile içi iletişim ve çocuklara güvenli bir ortam sağlama açısından önem taşıdığını ifade etti.

Bakanlığın, dijitalleşme ve dijital bağımlılık konularındaki çalışmalarını ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde sürdüreceği bildirildi.

Kaynak: AA