Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, üreticilerin desteklere daha kolay ulaşabilmesi için geliştirdikleri yeni dijital sistem hakkında açıklamalarda bulundu. Yumaklı, "Üreticilerimiz artık destekhesaplama.tarimorman.gov.tr adresinden hangi ürün için ne kadar destek alacaklarını öğrenebilecek," dedi.
İstanbul’da düzenlenen “2024 Değerlendirmesi, 2025 Hedefleri Toplantısı”nda konuşan Bakan Yumaklı, tarım, hayvancılık, su kaynakları, ormancılık ve doğa koruma gibi geniş bir yelpazede çalışmalar yürüttüklerini belirtti. “Gıda arz güvenliğini sürdürülebilir, kaliteli ve verimli üretimle sağlıyoruz,” diyen Yumaklı, aynı zamanda içme suyu ve enerji üretiminde kullanılacak su kaynaklarının teminine de önem verdiklerini ifade etti.
Yeni Destek Modeli ile Üreticilere Kolaylık
Yumaklı, üretim planlaması çerçevesinde stratejik ürünlere odaklandıklarını belirterek, üretim döneminden önce ve üç yıllık plan dahilinde destek tutarlarını açıkladıklarını söyledi. Yeni dijital sistem sayesinde üreticilerin, hangi ilçede hangi ürüne ne kadar destek alacaklarını öğrenebileceğini ve ekim planlarını buna göre yapabileceğini vurguladı.
“Artık internet üzerinden sadece bir tıkla bitkisel üretim, hayvancılık ve su ürünlerinde hangi desteklere hak kazanılabileceği görülebilecek,” diyen Yumaklı, sistemin “Tarım Cebimde” uygulamasıyla da entegre olduğunu belirtti.
Üretimi Artırma ve Genç Çiftçilere Destek
Bakan Yumaklı, gençler ve kadınlara yönelik ilk kez destek planlandığını, aile işletmelerine ilave teşvikler sunulduğunu açıkladı. Ayrıca “Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projesi” kapsamında, TİGEM çiftliklerinin damızlık merkezi haline getirildiğini, uygun maliyetle hayvan temin edilmesinin üreticiye ve tüketiciye olumlu yansıyacağını ifade etti.
91 Milyar Liralık Destek
Bu yıl doğrudan üretim desteklerinin toplam 91 milyar liraya ulaştığını belirten Yumaklı, “Destek ödemeleri konusunda üreticilerimizden sıkça duyduğumuz sorulara çözüm ürettik. Yeni sistemle üreticilerimizin işini kolaylaştırıyoruz,” dedi.
Organize Tarım Bölgelerinde Üretim Başladı
Yumaklı, 14 organize tarım bölgesinde altyapı çalışmalarını tamamladıklarını ve bunların 11’inde üretimin başladığını açıkladı. İşlenmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kiralanması için de çalışmalara başladıklarını söyledi.
Gıda Güvenliği ve Denetimler
Bakanlık olarak 2024’te 1,3 milyon denetim gerçekleştirdiklerini ifade eden Yumaklı, etikette belirtilen bilgilerin doğruluğunu kontrol eden yeni bir sistemin devreye alındığını ve bu uygulamanın 2025 itibarıyla tüm vatandaşların kullanımına sunulacağını belirtti.
Yerel ve Milli Tohum Çalışmaları
Şeker pancarında “Türk Şeker 2023” ve “Türk Şeker 2053” adlı yerli ve milli tohumları geliştirdiklerini vurgulayan Yumaklı, 2025’te bu tohumların üreticiler tarafından kullanılmaya başlanacağını duyurdu.
Su ve Enerji Yatırımları
115 milyar liralık yatırımla 577 su ve sulama tesisi hizmete alındığını ifade eden Yumaklı, deprem bölgelerindeki su temini projelerine 15,5 milyar lira harcandığını ve önümüzdeki iki yıl içinde bu miktarın 30 milyar liraya çıkarılacağını söyledi.
Doğa Koruma ve Çevre
Bu yıl iki milli park ve üç tabiat parkı ilan edildiğini belirten Yumaklı, 2024’te korunan alanların 66 milyon ziyaretçiyi ağırladığını bildirdi. Ayrıca balon balığı avlama projeleriyle denizlerde biyolojik çeşitliliği koruma çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti.
Denetimlerde Etkinlik Artıyor
Avrupa Birliği’nden geri dönen ürünlerle ilgili kontrollerin sıkılaştırıldığını belirten Bakan Yumaklı, uygunsuz ürünlerin imha edildiğini söyledi. Pestisit denetimlerinin artırıldığını ve zararlılarla mücadele için yeni eylem planları uyguladıklarını açıkladı. Yumaklı, sahte alkol üretimini önlemek için elektronik takip sistemi geliştirdiklerini ve bu yıl tarım alanında önemli projeleri hayata geçirdiklerini sözlerine ekledi.