Yerel

Balıkesir 2050 vizyonu için çalışmaları başlattı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, “Balıkesir Vizyon 2050: Toplumsal Kalkınma ve Mekansal Gelişme Stratejisi Belgesi” kapsamında çalışmalarına başladı. Çalıştayda, Balıkesir'in mevcut durumdaki sorunları ve potansiyeli değerlendirilerek, şehrin geleceğine yönelik öngörüler ve gerekli mekansal gelişme stratejileri masaya yatırıldı

Abone Ol

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajansı (BAPKA) tarafından düzenlenen "Balıkesir Vizyon 2050: Toplumsal Kalkınma ve Mekansal Gelişme Stratejisi Belgesi" çalıştayı, şehri ilgilendiren birçok önemli konuyu masaya yatırmak için şehir paydaşlarını bir araya getirdi. Çalıştay, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü'nde, akademisyenler, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu yetkilileri ve meslek odalarının katılımıyla gerçekleştirildi.

11 ana başlıkta paylaşım

Balıkesir'in geleceği için çok boyutlu bir strateji geliştirmek amacıyla yapılan çalıştayda, şehrin mevcut durumdaki sorunları ve potansiyelleri detaylı bir şekilde ele alındı. Çalıştayda, şehirdeki mekânsal gelişme stratejilerinin yanı sıra, gelecekte karşılaşılabilecek sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri de tartışıldı. 300'ün üzerinde bilim insanının katıldığı bu çalıştayda, özellikle 11 tema üzerinde yoğunlaşılarak Balıkesir'in gelişimi için önemli adımlar atıldı.

Ortak akıl vurgusu

İlk oturumda "Kırsal Alan Planlaması ve Tarımsal Yapı", "Kentsel Planlama, Afet ve Risk Yönetimi", "Ekonomik Yapı" gibi temalar ele alındı. Ayrıca "Ulaşım Planlama", "İklim Krizi ve Yeşil Sistemler", "Sosyal Politikalar ve Sosyal Hizmetler" gibi halkın ihtiyaçlarıyla doğrudan ilişkili olan başlıklara da odaklanıldı. Çalıştayın son oturumunda ise her masa, tartıştıkları temalar hakkında özet sunumlar yaptı ve ortak akıl ile önemli kararlar alındı.

Çok önemli adımlar

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Planlama ve Kalkınma Ajansı Başkanı, şehirdeki tüm paydaşlarla iş birliği yaparak, kent vizyonunu ortaklaşa belirlemenin önemine vurgu yaptı. Balıkesir'in kısa vadeli değil, uzun vadeli bir stratejiyle şekillendirilmesi gerektiğini belirten Başkan Ahmet Akın, bu şehrin, sadece altyapıyı değil, aynı zamanda insan yaşamını etkileyen, her alanda sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir planlamaya ihtiyaç duyduğunu aktararak, Vizyon 2050 ile şehirleşme ve kalkınma konusunda çok önemli adımlar atacaklarını ifade etti.

Çekim merkezi olacak

Başkan Akın, aynı zamanda Balıkesir’i tarım, turizm, hayvancılık ve sporda bir çekim merkezi haline getirmek için çalıştıklarını belirtti. Balıkesir’i sadece yerel değil, ulusal ve uluslararası düzeyde de tanınan bir şehir yapmak istediklerini kaydeden Başkan Akın, bu hedefe ulaşmak için veri odaklı projeler geliştirmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Dirençli şehir yapısı

Balıkesir’in geleceğini şekillendirecek olan "Toplumsal Kalkınma ve Mekânsal Gelişme Strateji Belgesi"nin ise şehirdeki belirsizlikleri ortadan kaldıracağı ve krizlere karşı dirençli bir şehir yapısının oluşturulmasına katkı sağlayacağı vurgulandı. Çalıştayda yapılan sunumların ardından katılımcılar, Balıkesir'in daha dayanıklı, katılımcı ve demokratik bir kent olması için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini aktardı.

Yüksek Şehir Plancısı Özcan Biçer, afet ve risk yönetimi konusunda şehre deprem dirençli altyapı kurulması gerektiğini ifade ederek, Balıkesir’in gelecekte karşılaşabileceği doğal afetlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }