İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, kent sakinlerinin ihtiyaçlarını doğrudan belirleyerek kamusal alanları dönüştürmeyi amaçlayan Güzel İzmir Hareketi'ni başlattı. Bu kapsamda, Ballıkuyu Mahallesi sakinleri, Varyant’taki tarihi Şato binasında misafir edildi. Şato’nun bir kısmı kütüphane olarak hizmet vermeye devam ederken, daha önce konut olarak kullanılan bölümler, vatandaşların katılımcı tasarım süreçlerine dahil olacağı bir merkeze dönüştürüldü.
Bölgede inceleme yapmıştı
Ballıkuyu Mahallesi sakinlerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen “Ballıkuyu - Küçük Varyantı Birlikte Tasarlıyoruz” atölye çalışması, Güzel İzmir Hareketi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı iş birliğiyle düzenlendi. Daha önce Ballıkuyu’da saha gezisi gerçekleştiren Başkan Tugay, bölge halkının özellikle çocuk oyun alanları, spor sahaları ve parklar talep ettiğini belirtmişti. Bu doğrultuda, Anne-Çocuk Katılımcı Tasarım Atölyesi düzenlenerek, minikler ve annelerden fikirleri alındı. Katılımcılardan hayallerindeki parkı çizmeleri ve harita üzerinde uygun alanları belirlemeleri istendi.
Ballıkuyu'ya dokunan olmadı
Güzel İzmir Hareketi Koordinatörü Esra Yılmaz Keskin, İzmir’in farklı bölgelerinde katılımcı tasarım uygulamaları yapacaklarını belirtti. Yaşayan Parklar temasıyla ilk olarak Ballıkuyu Küçük Varyant’ta park çalışmalarına başlandığını aktaran Keskin, yapılan her projenin halkın katılımıyla şekillendirileceğini vurguladı.
Mahalle halkının görüşlerinin projeye yön verdiğini belirten Keskin, Ballıkuyu sakinlerinin, şimdiye kadar bölgelerinde böyle bir çalışma yapılmadığını dile getirdiğini aktararak, ilk kez fikirlerinin sorulmasının, onları çok mutlu ettiğini söyledi. Onların mutluluğunu paylaştıklarını ve bu süreci farklı mahallelerde de devam ettireceklerini sözlerine ekledi.
Çok güzel bir çalışma var
Projeye katılan Ballıkuyu sakinlerinden Perihan Akman, çocukların oyun oynayabileceği alanların eksikliğine dikkat çekerek, Başkan Tugay'dan park istediklerini kaydetti. Çalışmaları çok beğendiğini belirten Akman, Ballıkuyu’nun kalkınması için bu projelerin çok önemli olduğunu dile getirdi.
İlk kez biri bizi gördü
Zelal Can Akkuş ise yıllardır Ballıkuyu’nun göz ardı edildiğini ifade ederek, bu mahallede ilk kez birilerinin kendilerine neye ihtiyaçları olduğunu sorduğunu vurguladı. Bir köyde yıllarca elektrik bekleyip sonunda ışığa kavuşmak gibi hissettiklerini kaydeden Akkuş, Başkan Tugay'ın kendilerini önemsemesinin, özgüvenlerini yerine getirdiğini aktardı.
Ayşegül Elmalı da mahallede çocuklar için hiçbir sosyal alan bulunmadığını vurgulayarak, çocukların güvenle oynayabileceği bir yer olsun istediklerini söyledi. Başkan Tugay'ın çocuklara verdiği değeri görmenin kendilerini çok mutlu ettiğini iletti.
İlk uygulama Karabağlar'da yapıldı
Güzel İzmir Hareketi’nin ilk uygulamalarından biri Karabağlar’da hayata geçirildi. Yunus Emre Mahallesi’ndeki Cevdet Güçlüer İlkokulu ve Yunus Emre Ortaokulu’nun çevresi, “Güvenli Okul Çevreleri” temasıyla yeniden düzenlendi. 4237 ve 4239 sokaklarda trafik tek yönlü hale getirildi, okul çıkışları daha güvenli hale getirildi. Sırrı Atalay Caddesi’nde yaya alanları genişletildi, araç parkları sınırlandırıldı. Sokak aydınlatmaları artırılarak çocuklar için güvenli alanlar oluşturuldu. Bu düzenlemelerle, öğrencilerin ve velilerin yaya güvenliği artırılırken, çocuklar için oyun alanları oluşturuldu.
Proje, daha nitelikli kamusal alanların oluşturulması için İzmir’in birçok bölgesinde, farklı temalarla katılımcı anlayışla sürecek. Güzel İzmir Hareketi, Instagram hesabı ya da kısa süre sonra açılacak guzelizmirhareketi.com sitesi üzerinden takip edilebilir.