Ege Bölgesi’nde son dönemde meydana gelen sismik hareketlilik ve depremler, yerel yönetimleri afet önlemleri konusunda iş birliği yapmaya yönlendirdi. Bu kapsamda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökan Zeybek ve Murat Bakan koordinasyonunda, Ege’nin büyükşehir belediye başkanları bir araya geldi.
Toplantıya, Aydın, Denizli, Manisa ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanları da katılarak, deprem riskine karşı alınması gereken önlemleri ve yürütülen çalışmaları değerlendirdi.
Muğla için doğrudan bir tehlike yok
Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla’nın doğrudan büyük bir deprem tehlikesi altında olmadığını ancak yakın bölgelerde meydana gelebilecek büyük depremlerden etkilenebileceğini vurguladı. Başkan Aras, geçtiğimiz günlerde Prof. Dr. Celal Şengör’ün Muğla’yı ziyaret ettiğini belirterek, uzmanların yanardağ patlaması veya büyük bir depremin bölgede etkiler yaratabileceğine dikkat çektiğini aktardı.
Kapsamlı çalışmalar yürütülüyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak deprem çalıştayları düzenlediklerini, ilçe belediyeleriyle birlikte riskli bölgelerin tespit edilmesi ve mikrobölgeleme çalışmalarının hızlandırıldığını ifade etti. Mevcut yapı envanterlerinin çıkarılarak, riskli binaların belirlenmesi ve kentsel dönüşüm projelerinin başlatılması öncelikli hedefler arasında yer alıyor.
Riskli yapılar tespit ediliyor
Başkan Aras, yıkılma riski taşıyan binaların tespiti ve kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılmasının öncelikli olduğunu belirtti. Belediyelerin, deprem sonrası kriz yönetimi planlarını da oluşturduğunu, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kadınlar gibi kırılgan gruplar için özel eylem planları geliştirdiklerini ifade etti.
Erken uyarı sistemi çalışması
Muğla’nın turizm kenti olması nedeniyle tsunami riskine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Aras, Kandilli Rasathanesi iş birliğiyle Bodrum’da başlatılan erken uyarı sisteminin tüm kıyılara yayılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Başkan Aras, 1999 Marmara Depremi’nin ardından Deprem Vergisi adı altında toplanan 42 milyar doların konut yenileme projelerinde kullanılmadığını hatırlatarak, eğer bu kaynak doğru değerlendirilmiş olsaydı 1 milyon 300 bin konutun yeniden inşa edilebileceğini belirtti.