Çeşme Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Çeşme’de Nitelikli Tarımsal Üretimin Önemi ve Sonuçları Çalıştayı”nda, bölgenin tarımsal potansiyeli ve sürdürülebilir üretim modelleri tartışıldı. Çalıştay, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Borsası ve İzmir Ticaret Borsası Eğitim, Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfı (BORSAV) iş birliğiyle gerçekleştirildi.
Boyalık Otel’de düzenlenen etkinliğe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, CHP geçmiş dönem Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve üreticiler katıldı.
Tarımsal üretim mutlaka gerçekleşmeli
Toplantının açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çeşme’nin turizmle öne çıkmasına rağmen, tarımın da bölgenin kimliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Bu bölgenin sadece turizmle değil, tarımsal üretimiyle de güçlü bir geleceğe sahip olması için ortak akılla hareket etmek gerektiğini kaydeden Başkan Tugay, Çeşme’yi ve genel olarak Yarımada’yı bir bütün olarak ele alarak tarımda doğru planlama yapmanın gerekliliğine dikkat çekti.
Kırsal bölgelerde sosyal yaşam güçlenecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tarımın korunması, doğru üretim tekniklerinin yaygınlaştırılması ve kırsalda yaşam koşullarının iyileştirilmesi konularında kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirten Başkan Tugay, kırsal bölgelerde sosyal olanakların artırılması gerektiğini dile getirdi. Gençlerin kırsalı terk etmemesi için Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın bu alanda çalışmalar yürüttüğünü ve bu çabaların önümüzdeki yıllarda somut sonuçlar vereceğini söyledi.
Kentsel Gıda Stratejisi Eylem Planı
Büyükşehir Belediyesi olarak üretici ve tüketici arasındaki mesafeyi kısaltmak için Kentsel Gıda Stratejisi Eylem Planı hazırladıklarını aktaran Başkan Tugay, bu modelin, sağlıklı gıdaya erişimi güvence altına almak, üreticiye destek sağlamak ve yerel tarımı korumak amacıyla oluşturulduğunu ifade etti. İzmir’in bu belgeyi hazırlayan Türkiye’deki dördüncü belediye olacağını belirten Başkan Tugay, üreticiye alım garantisi sağlamanın, gıda güvenliği konusunda önlemler almanın ve tüketiciye adil fiyatlarla sağlıklı ürün sunmanın öncelikleri arasında olacağını kaydetti.
Gençler tarıma yeterli ilgiyi göstermiyor
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, Türkiye’de çiftçilerin yaş ortalamasının 50’nin üzerinde olduğunu ve bunun tarımsal üretimin geleceği açısından büyük bir sorun teşkil ettiğini dile getirdi. Gençlerin tarıma ilgisini artırmak için teknolojiyle entegrasyonu sağlamak zorunda olduklarını vurgulayan Başkan Denizli, bu yıl ilk kez susuz tarım uygulamaları kapsamında susam üretimi gerçekleştirdiklerini ve yüksek verim aldıklarını belirtti.
Çeşme’nin tarımsal varlığı
Çeşme İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Keçeci, ilçedeki tarımsal faaliyetler hakkında bilgi verdi. Çeşme’de bin 600 kayıtlı çiftçi bulunduğunu ve 25 bin dekarlık tarım alanında üretim yapıldığını ifade eden Keçeci, zeytin, badem, sakız ağacı ve enginarın bölge tarımında öne çıkan ürünler olduğunu söyledi. Sakız koyunu sayısını artırmak için yürütülen çalışmaların devam ettiğini belirten Keçeci, bölgeye dikilen 2 bin 400 sakız ağacının coğrafi işaret alması için başvuruların yapıldığını açıkladı.
Tarım arazilerinin korunması için yeni fikirler
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Emin Kentli, hızla büyüyen kentleşmenin tarım alanlarını daralttığını vurgulayarak, çalıştayın önemli çıktılarından birinin de tarım arazilerinin korunmasına yönelik öneriler olacağını söyledi. Ticaret Borsası olarak tarım sektörünü destekleyen projelere öncülük ettiklerini belirten Kentli, İzmir Büyükşehir ve Çeşme Belediyeleri ile Alaçatı Deneyim Noktası’nı hayata geçirerek gastronomi turizmini tarımla bütünleştiren bir model geliştirdiklerini ifade etti.
Çeşme tarımının geleceği
Çalıştayın ilk panelinde, iklim değişikliği ve tarıma etkileri, doğa tabanlı çözümler ve tarımsal üretimde yeni teknoloji kullanımı gibi konular ele alındı. Panelin moderatörlüğünü İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü yaparken, konuşmacılar arasında Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Aydın, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Tuncay Topdemir ve Pamuk Danışmanlık’tan Dr. Hasan Hakan Pamuk yer aldı. İklim dirençli tarımsal üretim, doğa tabanlı uygulamalar, tarımda teknoloji kullanımı ve Çeşme’nin iklim dostu ürün deseni gibi konular hakkında sunum yapıldı.