Güncel

Bayramda kazalara dikkat!

Abone Ol

Kardelen BUĞDAY – ÖZEL HABER

Kurban Bayramı tatili dolayısıyla yurt içinde çok sayıda vatandaş tatil ve bayram ziyaretlerini yapmak için yollara döküldü. Binlerce kişi geçtiğimiz haftadan itibaren tatil beldeleri başta olmak üzere şehir değişikliği yaparken birçoğu bayram tatili değerlendirmek üzere yola çıkmaya hazırlanıyor. Arife günü sebebiyle bugün trafikte yoğunluk artarken bayram boyunca da aynı durumun sürmesi bekleniyor.

Trafik uzmanı ve sürüş eğitmeni Abdullah Ateş, bayram öncesi sürücülere dikkatli ve konforlu bir sürüş için tavsiyeler verdi. Sürücünün seyir boyunca dikkati elden bırakmaması gerektiğini vurgulayan Abdullah Ateş, “Trafik yoğunluğunun içerisinde bu bayramda da herkes sevdiklerinin yanına gitmeye çalışıyor. Yoğun bir hareketlilik var. Bu dönemlerde de ne yazık ki artan kazaların oluşumunda hep dikkat eksikliği faktörü bulunuyor” dedi.

SÜRÜCÜYE YARDIMCI OLMAK GEREKLİ

Kazaların meydana gelmesine neden olan sürücü hatalarına dikkat çeken Abdullah Ateş, sürücüleri etkileyen faktörleri de sıraladı. Trafikte aceleci olmamak gerektiğini vurgulayan Ateş, kazalara neden olan önemli faktörleri uykusuzluk ve yorgunluk olarak belirtti. Trafiğe çıkmadan önce aracı kullanacak kişinin yorgunluk ve uykusuzluk durumunun görülmesi halinde araçta yer alacak diğer kişilerin sürücüye yardımcı olması ve sürüş öncesi dinlenmesi için gereken konforu sağlamasının elzem olduğunu vurgulayan Ateş, “Araba kullanacak kişi gün içinde yorulmuşsa trafiğe çıkmadan önce kişinin yeterli düzeyde dinlenmesi için aile bireylerinin de yardımcı olması gerekir. Bu da bir etken” diye konuştu.

SEFERLERDE İKİNCİ ŞOFÖR OLMALI

Uzun yol güzergahlarında kısa aralıklarla uygulanacak denetimlerin kurallara uymadan araç kullananları bu durumdan caydıracağını söyleyen Abdullah Ateş, ulaşım firmalarına da değindi. Bayram gibi özel günlerde sefer sayısını artıran firmaların aynı hassasiyeti seferlerde ikinci şoför kullanarak da göstermesi gerektiğine vurgu yaptı.

Geçmiş yıllarda yaşanan kazalardan örnekler veren Abdullah Ateş, “Firmalar bu günleri fırsat bilip talebi karşılamak için tek şoförle yola çıkıyor. Kanuna göre bu şoförler 24 saatlik zaman içinde toplam 9 saatlik araç kullanırlar. 9 saat içinde de sürekli olarak 4.5 saatten fazla araç kullanamazlar. Bunların da önemli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz” diyerek yol hipnozu unsurunun altını çizdi. 

Abdullah Ateş, yola çıkmadan önce aracın teknik özelliklerini bilerek yola çıkılması ve gerekli kontrollerin yapılması gerektiğini de belirtti. Trafik kazalarının varış noktasına çok yakın mesafelerde arttığına dikkat çeken Ateş son olarak, “Aracı park edene kadar dikkati elden bırakmamak gerekiyor” sözlerini ekledi.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }