Türkiye'deki sıkı para politikalarını desteklemek ve talep enflasyonunu kontrol altına almak amacıyla, kredi kartı limitlerinin aşağı yönlü revize edileceği iddiaları gündeme gelmişti. Bu konuda açıklama yapan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı limitlerinin belirlenmesinde göz önünde bulundurulan kriterleri sıralayarak bu iddialara yanıt verdi. Peki, Kredi kartı limitleri düşürülecek mi? Konuya yönelik detaylar için haberi okumaya devam ediniz.

Kredi kartı limitleri düşürülecek mi?

Son dönemde Türkiye'deki ekonomi politikalarına rağmen enflasyonda beklenen düşüşün yaşanmamış olması, ekonomi yönetiminin yeni ve köklü adımlar atacağı yönündeki spekülasyonları artırmıştı. Bu bağlamda, 2024 yılıyla birlikte kredi kartı limitlerinin, aylık gelir dikkate alınarak yeniden düzenleneceği öne sürülmüştü. Hatta bankaların, müşterilerine gelirlerinin dört katı üzerinde limit tahsis edemeyeceği belirtilmişti.

Yeni Düzenleme Olmayacak

CNBC-e'ye açıklama yapan BDDK yetkilileri, mevcut mevzuatın, kredi kartı limitlerinin aylık gelirin 2 ila 4 katı arasında belirlenmesine izin verdiğini ifade etti ve yeni düzenleme ile ilgili iddiaları reddetti. Ayrıca, kredi kartı limitlerinin belirlenmesinde Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi ve SGK uzmanlarının oluşturduğu bir ekip tarafından çok boyutlu bir inceleme yapılacağı vurgulandı. BDDK kaynakları, maaş dışında pasif gelirlerin de bu hesaplamada göz önünde bulundurulduğunu belirtti.

Uygulama Sorunları

BDDK'nın açıklamalarına rağmen, birçok banka mevcut düzenlemelere uymamaktadır. Türkiye’de, herhangi bir yan geliri bulunmayan milyonlarca asgari ücretli dahi, kredi kartı limitlerinin 100 bin lirayı aşan tutarlara ulaştığını görmekte. Yönetmeliğe göre, tüm bankalarda toplam kredi kartı limiti, ilk yıl için maaşın iki katı, sonraki yıllarda ise dört katını geçememektedir. Ancak uygulamada bu kurallara tam anlamıyla uyulmadığı görülmektedir.

Kaynak: SÖZCÜ