Türkiye ve AB arasındaki “Şehir Eşleştirme-II: Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı” kapsamında yürütülen BORNBERG Projesi, Bornova ve Heidelberg Belediyeleri arasında iklim değişikliğine uyum sağlama ve karbon emisyonlarını azaltma hedefiyle eğitim çalışmalarına devam ediyor. Bornova Belediyesi’nin personel ve yöneticilerine yönelik gerçekleştirilen eğitimlerde, iklim değişikliğiyle mücadelede insan faktörünün önemi vurgulanıyor.
BORNBERG Projesi, Bornova’nın iklim değişikliğine uyum sağlama kapasitesini artırmayı ve karbon emisyonlarını azaltma konusundaki direncini güçlendirmeyi amaçlıyor. Proje, Bornovalıların iklim değişikliği konusundaki farkındalığını artırmayı hedeflerken, iki kent arasında sürdürülebilir bir gelecek için iş birliğini de derinleştiriyor. Eğitimler, ‘kurumsal kapasite geliştirme’ ve ‘farkındalık oluşturma’ olmak üzere iki ana başlık altında toplanıyor. Farkındalık eğitimleri gençler, çocuklar, kadınlar ve gençlik çalışanlarını hedef alırken, kurumsal kapasite geliştirme eğitimleri ise belediye personeli, yöneticiler ve karar vericilere yönelik olarak düzenleniyor.
Bireysel ve toplumsal sorumluluklar
Projenin eğitim ayağında, Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Nurdan Yıldırım ve Dr. Öğretim Üyesi Emin Selahattin Umdu, iklim değişikliğiyle mücadelede insanın rolü üzerine eğitimler veriyor. Eğitimlerde, insanın doğaya ve diğer canlılara verdiği zararlar ele alınarak, iklim değişikliğiyle mücadelede bireysel ve toplumsal sorumlulukların altı çiziliyor.
Daha ileriye taşıyacak
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, BORNBERG Projesi’nin, Bornova’nın yeşil bir geleceğe yönelik adımlarını güçlendireceğini belirterek, sıfır karbon emisyonlu Avrupa kentlerinden biri olan Heidelberg ile yürüttükleri bu projenin, Bornova Belediyesi’nin iklim ve enerji eylem planını oluşturmada önemli bir rol oynayacağını, Yaşar Üniversitesi ve ENSİA ile gerçekleştirdikleri bu iş birliğinin, yeşil gelecek konusundaki çalışmalarını daha ileriye taşıyacağını dile getirdi.