BRICS Ülkeleri Tahıl Borsası kuruluyor

Abone Ol

Bugünkü yazımda, önceki gün, Tataristan’ın başkenti Kazan’da gerçekleşen BRICS Toplantısı’nın ardından bizim basınımıza yansımayan bazı haber ve gelişmeleri sizlere aktarmaya çalışacağım. 

Kazan’daki toplantıda alınan bir karar var. BRICS ülkeleri kendi tahıl borsalarını kurmaya hazır olduklarını açıkladılar. Putin’in dile getirdiği ve başlattığı girişimle küresel tahıl ticareti sisteminin bariz adaletsizliği ortaya çıkarıldı ve bu durum vurgulandı. Tüm tahıl stoklarının endeksleri, ABD ve Avrupa’da. Şunu belirtmek istiyorum, Dünya tahıl stokları, Chicago ve CME Group ve Fransız MATIF’te oluşmuş durumda. Eldeki verilere göre, neredeyse yarısını, yani % 44’ünü ve dünya tüketim pazarının aynı miktarını işgal eden BRICS ülkeleri.

ABD 450 milyon ton tahıl üretiyor, Fransa da 65-70 milyon ton tahıl üretiyor ama tam tersi Fransa’nın bu pazarda dünyada fiyat belirleyicisi pozisyonunda olduğu görülmekte!

Burada dikkat çeken ve dikkat edilmesi gereken bir nokta da var, Çin yılda 630 milyon tondan fazla tahıl üretiyor. Hindistan ile yaklaşık bir milyar ton ve Rusya ile birlikte 1.2 milyar tondan fazla. Yani BRICS üyeleri yılda 1 milyar 240 milyon tonluk tahıl üretimi ile Çin, Hindistan ve Rusya en büyük üreticiler olurken Brezilya da bu listede yer alıyor.

İşte dünya tahıl üretiminde gücün kimde olduğu bu rakamlarla belli!

Amerika Birleşik Devletleri tüm dünyaya tahıl ticaretini hangi fiyatlarla yapacağını şimdiye kadar istediği gibi dikte ediyordu ve istediği fiyatları piyasaya yansıtıyordu.

BRICS’te alınan son kararla BRICS ülkeleri kendi tahıl borsalarını kurmaya hazır olduklarını deklare ettiler.

Rusya Ukrayna savaşında bu iki ülke, savaşa rağmen öteki dünya ülkelerine tahıl verdi, Türkiye üzerinden bu tahıllar geçti. Türkiye de bu tahılları un olarak öteki dünya ülkelerine sattı. BRICS Zirvesi’nin düzenlendiği Kazan’da Avrupa için kötü bir kabus gerçekleşmedi ama dünya ülkelerine karşı alternatif finansal sistemin yaratılmasına ilişkin talep ve duyuru yapıldı. Yani (Yeni Kalkınma Bankası) uzmanların özel ilgi göstereceği sınır ötesi bir çalışma olacak. Bu arada BRICS ülkeleri döviz rezerv havuzunun mekanizmasının geliştirilmesine destek verdiler. 

Bu yıl yapılan BRICS’ın Tataristan’ın başkenti Kazan’daki toplantısına ilk defa NATO üyesi bir ülkenin, yani Türkiye’nin, bu toplantının ikinci gününde katılması Avrupa basınında günün konusu oldu. Rus basınında, Türkiye’nin BRICS’e katılmasının “Jeopolitik açıdan bir dönüm noktası” olacağı yazıldı. Ayrıca Rus basınında Türkiye hakkında fazla bir haber olmamakla beraber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Rusya Ukrayna savaşının bitmesi için Amerika’nın yeni teklifini ilettiği görüşü var. 

**

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin TBMM kürsüsünden yaptığı PKK’ya barış çağrısı ve ertesi gün Ankara’da TUSAŞ’a saldırı olayı sonucu 5 şehit vermemiz hepimizin yüreğini yaktı. Acaba bu terör olayı PKK’nın barış istememesinden mi kaynaklanıyor?

***

Bu hafta Cumhuriyetimizin 101. yaşını kutlayacağız. Atatürk’ün bize emanet ettiği kutsal emanetimiz Cumhuriyet’e hepimiz gönülden bağlı olmak ve ona sahip çıkmak zorundayız. Bizlere Türk’ün büyüklüğünü anlatan bir ATA’mız var, “Ne mutlu Türk’üm diyene”

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }