Adalet Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı 10. Yargı Paketi tamamlandı. Bu hafta içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması beklenen yeni düzenleme, infaz sistemine dair köklü değişiklikler içeriyor. Paket yasalaşırsa, 50 ila 55 bin hükümlünün tahliye edilmesi öngörülüyor. Bu adımla, cezaevlerinde yaşanan yoğunluğun da belirli ölçüde azaltılması hedefleniyor.
Denetimli Serbestlik ve İnfazda Yeni Dönem
Toplam 14 ayrı kanunda değişiklik öngören 10. Yargı Paketi; denetimli serbestlik, infaz rejimi ve cezaların caydırıcılığına yönelik bir dizi yeniliği içeriyor. Hükümet kaynaklarına göre bu düzenlemelerle birlikte hem toplumsal adalet duygusu güçlendirilecek hem de cezaların infazı sürecinde daha etkin bir sistem kurulacak.
Covid Dönemi Uygulaması Genişletiliyor
Pandemi sürecinde açık cezaevlerinde bulunan mahkûmlara yönelik uygulanan ve yaklaşık 100 bin kişinin faydalandığı denetimli serbestlik düzenlemesi de yeniden gündemde. Mevcut yasaya göre bu haktan yalnızca cezası kesinleşmemiş kişiler yararlanabiliyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte cezası kesinleşen hükümlülere de denetimli serbestlik imkânı tanınması planlanıyor. Bu değişiklik, tahliye sürecinde yaklaşık 30 bin hükümlüyü kapsayacak.
"İyi Hal" Kriteri Genişliyor
Yargı paketinin dikkat çeken bir diğer başlığı ise mükerrer suçlara ilişkin. Halihazırda, birden fazla kez suç işleyen kişiler ceza indirimi ya da denetimli serbestlik gibi uygulamalardan yararlanamıyor. Yeni düzenleme ile bu gruptaki hükümlülere, ‘iyi hal’ kriterlerini sağlamaları halinde şartlı tahliye yolunun açılması hedefleniyor.
Düzenleme kapsamında, hükümlünün yeniden suç işleme riski, mağdura yönelik tutumu ve duyduğu pişmanlık da değerlendirilecek. Yapılan analizlere göre bu adım, yaklaşık 20 bin mükerrer suçluya tahliye kapısını aralayabilir.