Buca Belediyesi, ilçenin sembolü haline gelmiş razakı üzümüne coğrafi işaret tescili almak için önemli bir adım attı. Bu amaçla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile ortak bir proje çalışması başlatıldı. Buca'nın köklü bağcılık kültürünü yeniden canlandırmayı ve ilçeye agro turizmin kapılarını açmayı hedefleyen bu çalışma kapsamında, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bağ Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Doç. Dr. Burçak İşçi ve Dr. Ege Kacer'den oluşan uzman bir ekip, Buca'da razakı üretimi yapılan bağlarda saha çalışması gerçekleştirdi. Bu çalışma ile bitkinin tüm özellikleri detaylı bir şekilde incelenecek ve sürecin sonunda Buca razakısına coğrafi işaret alınarak ürünün tescili sağlanacak.
Markalaşma yolunda önemli adım
Coğrafi işaretli ürünlerin kentlerin markalaşma sürecine önemli katkılar sağladığını vurgulayan Buca Belediye Başkanı Mimar Görkem Duman, Buca'da tarımsal üretimi yeniden canlandırmayı hedeflediklerini belirtti. Buca'nın bereketli topraklarıyla büyük bir agro turizm potansiyeli barındırdığına dikkat çeken Başkan Duman, Buca'nın tarımsal üretimde güçlü bir geçmişi olduğunu ve bu mirası yeniden canlandırmak, Buca'yı eski verimli günlerine döndürmek ve üreticilerin emeklerinin karşılığını almasını sağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Coğrafi işaret tescili alarak sadece üretimi canlandırmakla kalmayacaklarını, aynı zamanda Buca'ya özgü bu üzüm çeşidinin genini koruma altına alarak gelecek nesillere aktarmış olacaklarını belirtti. Bu çalışmanın Buca için her anlamda değer katacağını, üreticinin yüzünü güldüreceğini ve ilçenin tanınırlığını artırarak markalaşma yolunda önemli bir adım olacağını vurguladı.
Altın madeninden daha kıymetli
Buca razakısına özgün bir kimlik kazandırmak amacıyla çalışmalara başladıklarını belirten Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bağ Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Altındişli, coğrafi işarete giden süreci detaylı bir şekilde anlattı. Amaçlarının üretimi yeniden artırmak ve çiftçilere ekonomik güç kazandırmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Altındişli, Buca razakısının köklü bir yerel üzüm çeşidi olduğunu ve yerel çeşitlerin altın madeninden daha kıymetli bir gen kaynağı olduğunu vurguladı. Çalışmanın ilk aşamasında, bölgede yetişen üzümün karakteristik özelliklerinin ortaya konulacağını ve ikinci aşamada ise coğrafi işaret tanımlamasının yapılacağını belirtti. Coğrafi işaretin bu yerel ürünün tanınması, ekonomiye kazandırılması, yurt içi ve yurt dışı pazarlamasında çok büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Altındişli, coğrafi işaret alındıktan sonra bu çeşidin tanınırlığının daha da artacağını, Buca ve çevresindeki köylerde bağ varlığında artış olacağını ve tarımsal potansiyele çok faydası olacağını söyledi. Dünyada bu tür çalışmaların pek çok örneği olduğunu ve Buca'ya agro turizm açısından da önemli getirileri olacağını sözlerine ekledi.