İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, kent genelinde yangın güvenliğini en üst seviyeye çıkarmak amacıyla denetim ve eğitim çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Büyük alışveriş merkezleri, oteller, iş yerleri ve hastaneler gibi yüksek riskli yapılar, yangın güvenliği açısından titizlikle denetlenerek uygunluk raporları veriliyor. Denetimlerde özellikle güvenli tahliye önlemlerine büyük önem veriliyor. Otel ve fabrika gibi alanlarda sesli siren sistemlerinin hayati öneme sahip olduğu vurgulanıyor.
Işıklı yön tabelası gerekli
Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği kapsamında 30 ilçede denetim çalışmalarını yürüttüklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Yaşar Korkmaz, olası bir yangın durumunda insanların çıkışları kolayca bulabilmesi için ışıklı yön tabelalarının gerekliliğine dikkat çekti. Korkmaz, özellikle korunumlu merdivenlerin mutlaka olması gerektiğini vurgularken, baca sistemi olmayan binalarda yangın anında dumanın yukarı doğru birikerek karbon monoksit zehirlenmesine yol açabileceği uyarısında bulundu. Işıklı yön tabelalarının, insanları korunumlu merdivenlere ve çıkışlara yönlendirmede kritik rol oynadığını ifade etti. Büyük alışveriş merkezleri, hastaneler ve otellerde binaların acil durum eylem planlarının bulunduğunu hatırlatan Korkmaz, vatandaşların bu planlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Bazı yerlerde odalara asılan bu planların acil durumda kaçış yollarını gösteren krokiler içerdiğini belirten Korkmaz, vatandaşların bu krokileri kontrol ederek kaçış yerlerini önceden belirleyebileceklerini ve yangın veya deprem anında binadan hızlıca ayrılabileceklerini dile getirdi.
Eksiklik olan hiçbir yere rapor yok
İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü bünyesinde denetim çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü aktaran Yaşar Korkmaz, 2024 yılında 3 bin 900 iş yerinin yangın yönünden denetlendiğini ve çalışabilir ruhsatı verildiğini kaydetti. Belirli periyotlarla denetimlerin devam ettiğini söyleyen Korkmaz, Büyükşehir Belediyesi olmaları nedeniyle tüm otellerin kendilerinden rapor almak zorunda olduğunu ve yangın raporu almanın oldukça zor olduğunu, tüm kriterlerin yerine getirilmesini istediklerini ve eksiklik tespit ettikleri hiçbir yere rapor vermediklerini vurguladı.
İkinci kaçış merdiveni zorunlu
İzmir’de yangın raporu alamadığı için hizmete giremeyen onlarca otel bulunduğunu açıklayan Korkmaz, yüksekliği 15 metreyi geçen işletmelerde tek kaçış merdiveninin yeterli olmadığını, ikinci bir kaçış merdiveninin bulunmasının zorunlu olduğunu belirtti. Herhangi bir acil durumda insanların aynı merdivenden tahliyesinin çok zor olduğunu ifade eden Korkmaz, otellerin en çok bu nedenle yangın raporu alamadığını ve ikinci kaçış merdiveni bulunmayan yerlere rapor vermelerinin mümkün olmadığını söyledi. Ayrıca bazı binaların pansiyona çevrildiğini ve bunun da büyük bir sorun teşkil ettiğini belirten Korkmaz, örneğin 5 katlı bir binayı pansiyona çevirmenin itfaiye raporu açısından uygun olmadığını, otel veya pansiyon olarak inşa edildiğinde durumun değiştiğini ve tedbirlerin buna göre alındığını kaydetti.
31 bin 280 kişiye eğitim verildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü, Toros’ta bulunan Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi’nde vatandaşlara ve işletmelere yönelik eğitimlerini de sürdürüyor. Merkezde özel sektörde çalışan itfaiye ekiplerine, vatandaşlara ve talep eden işletmelere yangın ve doğal afet gibi durumlara hızlı ve etkili müdahale teknikleri öğretiliyor. Doğal Afet Eğitim Simülasyonları ile gerçeğe yakın müdahale teknikleri uygulanarak eğitime katılanlar afetlere hazırlanıyor. Eğitim Şube Müdürlüğü, 2024 yılında muhtarlar ve öğrenciler de dahil olmak üzere toplam 31 bin 280 kişiye eğitim verdi.