Büyüme ve enflasyon birlikte çözülür mü?

Abone Ol

Büyüme Rakamları yüz güldürdü. Hükumet uyguladığı program konusunda başarılı. Bakan Mehmet Şimşek’in “X” hesabı (@memetsimsek) üzerinden paylaştığı haberin altına, enflasyon ve hayat pahalılığı vurgusu yapan mesajlar düşülmüş. Alım gücünün gerilemesi, sabit ve dar gelirlinin çok zorlandığı ortadadır. Ancak enflasyon, başta fiyat algısına büyük zarar vermiş durumdadır. Öncelikle fiyat istikrarı ve güven ortamı oluşması gerek.

Geçen aylarda 4. madde kapsamında ülkemizi ziyaret eden IMF heyeti de olumlu izlenimlerle ayrıldı. Onların da raporu ağustos sonu itibariyle kamuoyu ile paylaşıldı. 

Heyet başkanı J. Walsh, uygulanan ekonomi politikalarının, ekonomide etkili olduğu, Türkiye'nin genel politikasını dönüştürdüğüne vurgu yapmış. Haliyle riskler ve kriz ihtimali önemli ölçüde azalmış görünüyor. Bunun arkasından güven ortamı sürecin iyileşmesinde etkili olacaktır. 

Cari açığın da önemli ölçüde gerilemesine vurgu yapılan açıklamada, Gayrisafi Yurt İçi Hasılanın (GSYH) % 2,7'si civarında gerçekleşmesi beklenen oran için oldukça iyimser ifadeler yer almıştır. Elbette Türkiye için bu oranın %10’lar seviyesine ulaştığı dönemlere göre gelinen nokta sevindiricidir. 

Uluslararası rezervler için de takaslar ve diğer yükümlülükler düşüldükten sonra yaklaşık 100 milyar dolarlık rezerv artışı Türkiye için önemli bir adımdır.

Bu arada kredi derecelendirme kuruluşlarının olumlu yaklaşımları CDS gibi göstergelerdeki iyileşme de raporda yer almaktadır. Yaklaşık 800 puanlar seviyesinden 260 puana düşen bir CDS Türkiye için bu aşamada en önemli göstergeler arasına girmiştir. IMF heyeti de bunu “… 440 puan düşerek ibaresiyle…” kayda geçmiştir. 

Enflasyon konusu da raporda önceliğini korumaktadır. Yaz aylarında beklenen etkinin gerçekleşmediğine de dikkat çekilmiştir. Finansal sektörlerin politika sıkılaştırmasına verdiği destek ve stressiz geçiş de raporda olumlu olarak yer almıştır. IMF heyeti yılsonu enflasyon için % 43 seviyesinde bir gerçekleşme beklemektedir. 

Büyüme rakamları da IMF beklentileri doğrultusunda gerçekleşmiştir. GSYH 2024 yılı ikinci çeyrek büyümesi % 2,5 artışla gerçekleşmiştir. 

İkinci çeyrek milli geliri de cari fiyatlarla dolar bazında, 308 milyar 158 milyon dolar olarak hesaplanmıştır. Türkiye bu hesapla trilyon dolarlık ekonomik büyümeyi geçmiş görünmektedir. 

En çok artan sektörler inşaat % 7,4,tarım % 6,5, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri % 3,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri % 3,2'şer, hizmetler sektörü % 2,9 ile ortalama üstünde artmıştır. Söz konusu dönemde sanayi sektörü % 1,8 azalmıştır. Böylece, Türkiye ekonomisi 2020 yılından beridir üst üste 16 çeyrek büyümüştür. 

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }