Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, '2024-2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı' taslağını kamuoyu ile paylaştı. İleri teknoloji, sürdürülebilirlik ve dirençli bir dünya hedefleyen plan, akıllı şehirlerde milli teknoloji üretimini vurguluyor.

'Milli üretim odaklı' akıllı şehir 

'İleri toplum, ileri teknoloji, sürdürülebilir ve dirençli dünya' vizyonu etrafında şekillenen eylem planı, ileri teknolojilerin üretilip kullanılmasını, stratejik yaklaşımların milli değerlere uygunluğunu ve tamamen milli üretim odaklı akıllı şehir teknolojilerini hedefliyor. Eylem planında, Sıfır Atık Projesi'nin akıllı şehir uygulamaları ile yaygınlaştırılması öngörülüyor. Bu kapsamda, akıllı şehirlerin sürdürülebilirlik ve çevresel uyum konularında öncü rol üstlenmesi planlanıyor. Eylem planı kapsamında düzenlenen çalıştayda, merkezi kamu kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri bir araya gelerek taslağa katkıda bulundu. Ayrıca, ulusal ve uluslararası düzeyde akıllı şehir konseptiyle ilgili iş birliklerinin artırılması öngörülüyor.

Ulaşım geliştirilip trafik yoğunluğu azaltılacak 

Eylem planında, şehir içi ulaşım analiz platformlarının geliştirilerek, trafik yoğunluğunun azaltılması hedefleniyor. Akıllı şehir teknoloji trendlerini takip eden bir 'Akıllı Şehir Teknoloji Radarı' oluşturulacak ve güncel tutulacak. 'Akıllı okul', 'akıllı hastane', 'akıllı havaalanı', 'akıllı kamu binaları' gibi uygulamaların geliştirilip yaygınlaştırılması planlanıyor. Bu kapsamda, eğitim ve sağlık hizmetlerinde akıllı teknolojilerin etkin bir şekilde kullanılması amaçlanıyor. Akıllı şehir konseptine yönelik toplumsal farkındalığın artırılması için çeşitli bilgilendirme ve yönlendirme uygulamaları geliştirilecek.

Kaynak: Haber Merkezi