Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, 1 Şubat itibarıyla vatandaşlara sağlanan elektrik desteğinin kaldırıldığını ancak özel elektrik dağıtım şirketlerine düşük maliyetle elektrik satışı yapılacağını belirtti. Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), dağıtım şirketlerine fiyatını serbestçe belirleyerek satış yapabilecek. CHP’li vekil, bu düzenlemenin vatandaşı mağdur edeceğini ve kamu zararına yol açacağını vurguladı.

"Elektrik Desteği Kalktı, Yük Vatandaşın Omzuna Bindi"

Yeni düzenlemeyle birlikte, aylık 1.050 TL’nin üzerinde elektrik faturası ödeyen mesken aboneleri artık destekten yararlanamayacak. EÜAŞ’ın, yerli kömür yakıtlı santrallerden aldığı elektriği dağıtım şirketlerine düşük maliyetle satabileceğini ifade eden Türeli, kamunun zararına işleyen bu sistemin özel şirketleri desteklediğini öne sürdü.

Türeli, elektrik faturalarında gizli zamlar yapıldığını ve vatandaşların özel elektrik üretim şirketlerinin insafına bırakıldığını dile getirdi. İktidarın enerji politikalarını eleştiren Türeli, özelleştirmenin ucuzluk sağlamadığını, aksine faturaların sürekli arttığını söyledi. “Türkiye, enerji krizine doğru sürükleniyor” diyen CHP’li vekil, kamunun elektrik piyasasında dengeleyici bir rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

"TEİAŞ’ın Özelleştirilmesi Enerji Güvenliğini Tehlikeye Atabilir"

Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ)’ın özelleştirilmesi planlarının da büyük bir risk taşıdığını belirterek, bu hamlenin enerji arz güvenliğini tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu. Kamusal kontrolün azalması durumunda elektrik fiyatlarının daha da yükselebileceğini ifade eden Türeli, özelleştirme politikalarının kamu yararına işlemesi gerektiğini söyledi.

CHP’den Alternatif Çözümler

CHP, enerji politikalarında kamunun dengeleyici rolünü güçlendirecek reformların hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, şu çözüm önerilerini sundu:

  • Enerji yoksulluğu tanımı yapılmalı ve kamuoyuyla paylaşılmalı.
  • Elektriğe erişimi kolaylaştıracak destek politikaları uygulanmalı.
  • EÜAŞ ve TEİAŞ özelleştirilmemeli, stratejik sektörler kamuda kalmalı.
  • Yenilenebilir enerji yatırımları artırılmalı ve düşük karbonlu teknolojilere öncelik verilmeli.
  • Şeffaf ve uzun vadeli bir ulusal enerji stratejisi oluşturulmalı.

Kaynak: Bülten