Türkiye'nin zengin doğal yapısı içinde Cihanbeyli platosu adını duymayan yoktur. Ancak, pek çok kişi için hala bir muamma olan bu bölgenin nerede olduğu ve hangi bölgeye ait olduğu merak konusu. Gel, Cihanbeyli platosu ve sırlarla dolu coğrafyasını birlikte keşfedelim.

Cihanbeyli platosu nerede?

Bölgede önceden göçebe olarak yaşayan ve Osmanlı idari sisteminde aşiret kazası olarak bilinen Yörük Atçeken Aşireti bulunuyordu. İlçe, şu anda adını 18. yüzyılda Urfa yöresinden gelen Canbegli Kürt aşiretinden almaktadır. Kaza merkezi, eskiden Böğrüdelik köyünde iken, 19. yüzyılda şu anki İnevi mevkiine taşındı. Cihanbeyli'nin tarihçesi, coğrafi yapısı ve sosyal yaşantısı açısından Konya'nın bir parçasıdır. İlçenin ilk adı Esbikeşan'dır ve daha sonra "İnevi" adını almıştır. Esbikeşan, ilçelikten bucaklığa, bucaklıktan ilçeliğe birkaç kez yer değiştirmiştir. 1866 yılında Kulu Köyü, Esbikeşan adıyla ilçe olmuş ve Cihanbeyli ile Şereflikoçhisar, Kulu köyüne bağlanmıştır. Ancak Cihanbeyli ve Şereflikoçhisar'ın Aşiret beyleri, Kulu'ya bağlanmak istememişler ve Ankara'ya baskı yapmışlardır. Bunun üzerine Kulu'nun ilçe teşkilatı kapatılmış ve Cihanbeyli ile Şereflikoçhisar, Kulu'dan ayrılmıştır. Kulu ise Konya'nın Sille Bucağı'na bağlanmıştır. Böğrüdelik Köyüne Canbegli Aşireti yerleşmiştir. Böğrüdelik, 1928 yılında ilçe merkezi olmuş ve Cihanbeyli "Mürseli Efendi" Nahiyesi adını alarak bu ilçeye bağlanmıştır. 1929 yılında Böğrüdelik'ten ilçelik kaldırılmış, Mürseli Efendi Bucağı ilçe olmuştur. Böğrüdelik'te bulunan Canbeyli Aşiretinin adına uygun olarak Mürseli Efendi adı Cihanbeyli'ye dönüştürülmüştür. Yeni kurulan ilçeye Kulu Köyü, Altınekin ve Yeniceoba Bucakları bağlanmıştır. Daha sonra 1954 yılında Kulu, 1987 yılında da Altınekin ilçe merkezi durumuna getirilerek Cihanbeyli'den ayrılmışlardır.

Cihanbeyli hangi bölgede?

Cihanbeyli'nin doğusunda Tuz Gölü ve Aksaray ili, batısında Sarayönü ve Yunak ilçeleri bulunmaktadır. Güneyinde Altınekin İlçesi, kuzeyinde Kulu ve Ankara'nın Haymana ilçeleriyle çevrilidir. Yüzölçümü yaklaşık 4.109 km² olan ilçe, Konya iline 100 km uzaklıkta, Tuz Gölünün batısında yer almaktadır. Cihanbeyli, kuzeye doğru uzanan Konya Ovası'nın devamı gibidir. İlçenin bulunduğu bölgeler geniş yayla özelliklerine sahiptir. Ovaların deniz yüzeyinden yüksekliği genellikle 950 ile 1000 metre arasındadır. Yayla kısımlarının deniz yüksekliği ise 1000 metreyi aşmaktadır. İlçe sınırlarındaki Tersakan Gölü, çevresindeki bataklık ve göletlerle birlikte 5500 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Bu gölden sodyum sülfat madeni çıkarılmaktadır ve bu maden soda, sabun, deri, boya, cam ve deterjan sanayisinde kullanılmaktadır. Ayrıca kimyasal gübre yapımında kullanılan sodyum ve potasyum madenleri de çıkarılmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ