İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ ev sahipliğinde bu yıl “Çocuk ve sanat” temasıyla 5’incisi düzenlenen İZKİTAP İzmir Kitap Fuarı’nın açılış töreni, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, fuarın onur konukları yazar Wilhelm Schmid ve karikatürist, yazar, belgesel yönetmeni Behiç Ak’ın teşrifiyle gerçekleştirildi.
“İlgiyi anlamak istiyorum”
Türkiye’de kitaplarının büyük bir ilgiyle karşılandığını kaydeden yazar Wilhelm Schmid, “Kitaplarımın burada sempatiyle karşılanması çok güzel bir durum ama ufak bir sorun var, nedenini anlamıyorum. Tam da bunun için buradayım, kitaplarım neden burada çok okunuyor onu anlamak istiyorum. Bence güzel bir hayat güzel olmayan zamanları da içerir. Kitaplarımda bundan bahsediyorum. Onun için insanları hayatın kötü yanlarına da güzel yanlarına da hazırlamak istiyorum. Felsefe benim buluşum değil, antik felsefenin bir buluşu. Burası kutsal bir felsefe toprakları üzerinde bulunuyor ve bu yüzden bu nazik davet için çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
“Toplum eleştiriyi anladı”
Türkiye’nin önemli karikatürist, yazar, belgesel yönetmenlerinden biri olan Behiç Ak, “Türkiye çok zor dönemlerden geçtiği 12 Eylül zamanlarından bu yana eleştiri karikatürleri yapıyorum. Bu dönemlerde insan çok şey öğreniyor, bu topraklar insanlara yıllar içinde demokrasiyi öğretiyor. İlk karikatürlerim Cumhuriyet gazetesinde yayınlandığı zaman toplum günlük hayatı eleştirmeyi bilmiyordu. Ben karikatürlerle bunları biraz geliştirmeye çalıştım. Günlük hayatta yaşadığımız her şeyi eleştirmeyi karikatürlere yansıtmaya çalıştım. Çocuk kitapları da yazmaya çalıştım ama burada ilgi görmedi ve o yüzden Japonya’da yayınlandı ve yıllar sonra o kitapları da Türkiye’de yayınladım. Türkiye’de tüm gelişmelerle birlikte çocuk kitapları da gelişti. İnsan sanatsal alana girdiği zaman birçok başka sanatlarla da ilgileniyor. İlk çocuk kitapları yazmaya başladığım zaman insanlar bana Mimarlıkla uğraşmam gerektiğini söyledi ama ben çocuk kitapları yazmanın daha prestijli olduğunu söylediğimde şaşırıyorlardı. Artık Türkiye her türlü demokratik algıya açık gençler yetiştirdi. Aynı zamanda tiyatro eserleri de yazdım. Burası felsefenin olduğu topraklar ve felsefenin en önemli kısmı da diyaloglardır. Ben de bu diyalogları tiyatro eserlerine dönüştürme kaygısı içine girdim. Yetişkinler için birçok tiyatro eserleri yazdım. Onur konuğu olarak davet edilmek çok onur verici çünkü benim genelde yaptığım işlerden birini bilenler diğer işlerimi bilmiyor ama İzmir Fuarı bunun hepsini algılamış ve beni onur konuğu olarak çağırdı. Çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Amacımız kitap satmak değil”
Kitap fuarının amacının kitap satmak değil, okurları yazarların hayatlarıyla, kitaplarında yazdıkları değerlerle buluşturmak olduğunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Burası bir kitap festivali, insanlarımızın her türlü yayına bir alanda erişmeleri için yayınevleri ile okurların buluştuğu ve önümüzdeki 10 gün boyunca yüzbinlerce kişinin bulunacağı bir alan. Ama burada amacımız kitap satmak değil, kitapları anlatmak, yazarların hikayelerini aktarmak. Behiç AK, beni sadece karikatürist veya yazar olarak tanırlar ama benim başka işlerim de var dedi, işte tam olarak bunu anlatmak istiyoruz. Sahip olduğumuz değerleri anlatmak istediğimiz gibi. Yaşadığımız toprakların düşünme için ne kadar önemli bir yer olduğunu anlatmaya çalışıyoruz ve bunun için de yayınları çıkaran ve herkesin yayınlamadığı kitapları basan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ülkemizin değerlerini anlatmaya çalışan bir kurum. Bugün 10 gün boyunca 250’ye yakın yayınevi ile 600’e yakın etkinliğin gerçekleşeceği fuarın ilk günü. Ve ayrıca açık alanda gerçekleşen en büyük kitap etkinliği. Mutluluk kelimesini düşündüğümüz bu çağda hayatın anlamını soran Schmid’in de kitaplarında dediği gibi, farklılıklarımızla geleceğe giderken, iniş çıkışlarla hayata anlam kazandırmaya çalışıyoruz. Behiç AK’da yaptığı her işte şehirleri ve sokakları birer düşünceye dönüştüren bir sanatçımız. Onun çizgilerinde ve satır aralarında kent yaşamına, barışa dair anlamlı çağrılar var. Sayın AK, çocuklara ve yetişkinlere aynı anda ulaşabilen bir sanatçıdır. İzmir halkına ve konuklarımıza teşekkür ediyorum. Edebiyatın düşün insanlarının tarafını her zaman çekici buldum. Geçen yıl fuarımızda Hakan Günday çok kıymetli bir cümle söylemişti, ‘İnsanların arasına duvarlar örüldüğü çağda edebiyatın en önemli özelliği insanlar arasında ilham köprüsü kurmaya çalışıyor’ demişti. Özellikle son günlerde ülkemizde yaşananları biz de üzüntüyle takip ediyoruz. Fuarda aramızda haksız yere tutuklanan yazarlarımız ve gazetecilerimiz de olacak. İçimizde kurucu değerlerimizden geri adım atmayacağımızı öğrenemeyen bir kesim var. Biz geleceğimizi gençlerin neyi savunduğuyla ölçüyoruz. Bu ülkeyi karanlıktan çıkaracak olanlar okullarında sokaklarda ellerinde meşale gibi kitap taşıyan gençler olacaktır. Biz de o yolda önlerine çıkan pürüzleri gidermek için elimizden geleni yapacağız. Karanlığın karşısında dimdik durmaya devam edeceğiz” dedi.
“Bize destek verin”
Açılışın ardından öğrenciler tutuklu bulunan arkadaşları için yapmak istedikleri eylemin engellendiğini belirterek, Başkan Tugay’a tepki gösterdi. “Bizim arkadaşlarımız tutukluyken, sizin burada açılış yapmanız doğru değil, bize destek vermeniz gerekiyor” diyen öğrencilerin isteklerini soran Başkan Tugay, oturma eylemi yapmak isteyen öğrencilerle birlikte Lozan Kapısı önünde bulunan çimlerde öğrencilerle birlikte oturdu. Öğrenciler Başkan Tugay’ın polislerle konuşmasının ardından basın açıklamasını okuyarak oturma eylemi gerçekleştirdi.