İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşe Uysal, kadınlarda demir eksikliğinin daha fazla görüldüğünü vurguladı. Doç. Dr. Uysal, adet kanamaları, gebelik, emzirme ve diğer jinekolojik faktörlerin bu durumu tetiklediğini belirtti. Demirin, vücudun pek çok fonksiyonu için önemli bir mineral olduğunu ifade eden Doç. Dr. Uysal, vücudun demiri üretmediği için dışarıdan besin yoluyla alınması gerektiğini kaydederek, demir eksikliğinin, yetersiz alım veya vücuttan fazla kayıp sonucu ortaya çıktığını aktardı. En büyük belirtisinin ise kırmızı kan hücrelerinin eksikliğine bağlı kansızlık yani anemi oluşması olduğunu paylaştı.
Doktora başvurmak çok önemli
Demir eksikliğinin, vücutta halsizlik, yorgunluk, solukluk, uyku bozuklukları, nefes darlığı, unutkanlık, tırnaklarda kırılganlık, saç dökülmesi gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyleyen Doç. Dr. Ayşe Uysal, bu belirtilerden birkaçı gözlemlendiğinde, demir eksikliği anemisinin tespiti için bir doktora başvurulmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Kadınlarda, her ay düzenli olarak yaşanan adet kanamaları, gebelik ve emzirme dönemleri gibi durumların demir kaybını artırdığına dikkat çeken Doç. Dr. Uysal, kadınların, bu nedenle demir eksikliğinden daha fazla etkilendiğini dile getirdi.
Doç. Dr. Uysal, hem kadınlarda hem de erkeklerde, mide ve bağırsak problemlerinin özellikle midedeki ülser ve bağırsak kanserlerinin demir kaybına neden olabileceğini belirtti.