6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, Malatya'da hala 120 bin aile konteynerlerde yaşam mücadelesi veriyor. Peş peşe yaşanan yıkıcı depremlerden 13 milyon insan etkilenirken, resmi rakamlara göre en az 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti.

Malatya'da Felaketin İzleri Silinmedi

Depremde en büyük yıkımı yaşayan kentlerden biri olan Malatya, felaketin izlerini silmeye çalışıyor. Resmi verilere göre, kentte bin 237 kişi hayatını kaybetti, 6 bin 444 kişi ise yaralandı. Yıkılan ve acil yıkım gerektiren 6 bin 586 yapının enkazı kaldırılmasına rağmen, şehrin eski haline dönmesinin uzun yıllar alacağı öngörülüyor.

Hükümet Vadedilen Konut Hedefine Ulaşamadı

Deprem sonrası yapılacak konutlarla ilgili vaatte bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir yıl içerisinde 319 bin konutun tamamlanarak hak sahiplerine teslim edileceğini açıklamıştı. Ancak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 24 Ocak 2025 itibariyle 201 bin 580 konut, köy evi ve iş yeri teslim edildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son açıklamasında "Depremin üzerinden iki yıl bile geçmeden 201 bin 431 bağımsız bölümü hak sahiplerine teslim etmenin bahtiyarlığını yaşadık" diyerek, hedeflenen konut sayısına ulaşılamadığını dolaylı olarak kabul etti.

Yanlış Kentsel Planlamalar Tepki Çekiyor

Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve inşaat mühendisi Vehbi Aluçlu, kentte yanlış projelerin uygulandığını söyledi. Aluçlu, "Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, Malatya'da yeterli konut teslim edilmedi. Malatya'nın merkezinde yapılan işyeri projeleri ise tamamen yanlış. Yüzyıllar içinde oluşmuş, dar ve eğri yollarla inşa edilmiş bir alanı aynısıyla yenilemek plansızlığın bir örneği" dedi.

Aluçlu, ayrıca altyapı sorunlarına da dikkat çekerek, "Malatya'nın yeraltı suyu yüzeye çok yakın. Suyu drenaj etmek yerine kazıklar ve diyafram duvarlarla önlem alındı. Bu yüksek maliyetli ve yanlış bir uygulama" ifadelerini kullandı.

Konteynerde Yaşayan 120 Bin Kışi

Depremzedeler hala çeşitli sorunlarla boğuşuyor. Trafik ve otopark sorunlarının devam ettiğini belirten Aluçlu, "Yeşil alan yok, altyapı eksiklikleri giderilmedi. Şehirde 120 bin insan konteynerlerde yaşıyor, esnaf hala konteynerlerde iş yapmaya çalışıyor. Sıcak ve soğuk hava koşullarında buralarda yaşam sürebilir değil" dedi.

Malatya'nın inşaat anlamında 2-3 yıl içerisinde toparlanabileceğini belirten uzmanlar, ancak ekonomik ve sosyal anlamda şehrin eski haline dönmesinin uzun yıllar alacağını öngörüyor.

Kaynak: Sözcü