İzmir

DEÜ organ bağışına yönelik toplumsal farkındalık oluşturdu

Dokuz Eylül Üniversitesi, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında gerçekleştirdiği panel ile organ bağışının büyük önemine ve farkındalığın artırılmasının gerekliliğine dikkat çekti. Rektör Prof. Dr. Bayram Yılmaz, üniversite bünyesinde, organ bağışı ve nakli konusunda duyarlılığı artırmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti

Abone Ol

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla "Organ Bağışı ve Nakli Paneli" düzenledi. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle DEÜ Tıp Fakültesi Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Burak Öztop, DEÜ’nün akademik ve idari birim yöneticileri ile öğrenciler katıldı. Panelde, organ bağışının hayati önemi ve toplumsal farkındalık oluşturmanın gerekliliği ele alındı.

Bağış bilinci

Açılış konuşmasını yapan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, üniversitenin organ bağışı ve nakli konusundaki duyarlılığı artırmaya yönelik çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Rektör Prof. Dr. Yılmaz, herkesin bir organ bağışı gönüllüsü olmasının öneminin büyük olduğunu vurgulayarak, toplumsal farkındalığı artırarak organ bağışı oranlarını yükseltmenin herkesin öncelikli hedefleri arasında olması gerektiğini ifade etti. Bu etkinlikte organ bağışının tıbbi ve toplumsal yönlerinin, uzman konuşmacılar tarafından detaylı bir şekilde ele alınacağını aktaran Prof. Dr. Yılmaz, bu anlamlı organizasyonu gerçekleştiren İzmir İl Sağlık Müdürlüğü başta olmak üzere tüm destek veren kurumlara teşekkür etti.

32 bin 823 hasta organ bekliyor

İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Burak Öztop, panelde İzmir’in organ bağışı durumuna ilişkin güncel verileri paylaştı. Dr. Öğr. Üyesi Öztop, Türkiye genelinde Ulusal Organ Bekleme Listesi’nde 32 bin 823 hastanın bulunduğunu, bunların 4 bin 148’inin İzmir ve çevresinde organ nakli beklediğini belirtti. Ayrıca, düşük bağış oranlarının nedenleri üzerinde durulması gerektiğini vurguladı.

Kadavra bağışı yetersiz

DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sefa Kurt ise organ bağışının hayata yeniden umut olma yolundaki önemini belirterek, Türkiye’nin canlı donör bağışlarında dünya genelinde ilk üçte yer aldığını ancak kadavradan yapılan bağışların oldukça yetersiz kaldığını ifade etti. Prof. Dr. Kurt, organ bağışının tıbbi, etik ve manevi yönlerinin hassasiyetle yönetilmesi gerektiğini söyledi.

Üç oturum düzenlendi

Panelin açılış konuşmalarının ardından, "Organ Nakli ve Organ Bağışında Ülkemizin Durumu", "Organ Naklinin Dünü, Bugünü ve Yarını", "Beyin Ölümü Nedir?" ve "Dinlerin Organ Bağışı ve Nakline Bakışı" gibi başlıkların yer aldığı üç oturum düzenlendi. Etkinlik sonunda katılımcılar, 1. ve 2. Uluslararası Organ Bağışı Karikatür Sergisi’ni gezdi. Ayrıca, yakınlarının organlarını bağışlayan ailelerle gerçekleştirilen bir söyleşi ile bu ailelere teşekkür belgeleri sunuldu.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }