Sağlık alanındaki yenilikçi yaklaşımlarıyla Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), kadın sağlığına yönelik sunduğu ileri tedavi yöntemleriyle fark yaratmaya devam ediyor. DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde, doğuştan rahim ve vajeni olmayan iki hastaya, kapalı yöntemle vajen oluşturma ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi. Türkiye’de sayılı merkezlerde uygulanan bu modern cerrahi yöntem, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin sağlık alanındaki öncü rolünü bir kez daha kanıtladı.

Sağlıklı vajen dokusu oluşturuldu

DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Güney, aynı anabilim dalından Prof. Dr. Ömer Erbil Doğan, Doç. Dr. Onur Yavuz ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahar Kuvaki Balkan’dan oluşan uzman ekip, 21 ve 27 yaşındaki iki hastaya başarılı bir şekilde kapalı yöntemle vajen oluşturma ameliyatı gerçekleştirdi.

Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) Sendromu teşhisi konulan hastalar, adet görememe şikayeti ile DEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından hastalara, en modern cerrahi tekniklerden biri olan kapalı yöntemle vajen oluşturma ameliyatı uygulandı. Bu yöntemle hastaların kendi dokuları kullanılarak sağlıklı vajen dokusu oluşturuldu.

Konforlu bir iyileşme süreci 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Güney, gerçekleştirilen operasyonun hastalar açısından büyük avantaj sunduğunu belirtti. Geleneksel yöntemlere kıyasla daha kısa sürede tamamlanan bu cerrahi işlem, hastalara konforlu bir iyileşme süreci sağladı. Kapalı ameliyat tekniği sayesinde ameliyat sonrası ağrının minimal seviyede kaldığını belirten Prof. Dr. Güney, belden uygulanan ağrı kesici yöntemiyle hastaların ağrısız bir iyileşme süreci geçirdiğini ifade etti. Operasyon sonrası bir hafta gözlem altında tutulan hastalar taburcu edilirken, yaklaşık bir aylık takip süreci titizlikle yürütülüyor.

DEÜ güçlü bir merkez olma yolunda 

Kadın hastalıkları alanında yenilikçi tedavi yöntemlerini uygulamaya devam eden Dokuz Eylül Üniversitesi, bu tür ameliyatlarla sağlık sektöründe referans noktası olmayı amaçlıyor. Doç. Dr. Onur Yavuz, dünyada ve Türkiye’de bu tür operasyonların nadir gerçekleştirildiğini belirterek, DEÜ’nün kadın sağlığı konusunda güçlü bir merkez olma yolunda ilerlediğini vurguladı. Bilimsel araştırmalar ve klinik uygulamalarla sağlık alanında yenilikçi çözümler üretmeye devam edeceklerini dile getiren Doç. Dr. Yavuz, daha fazla hastaya şifa sunmayı hedeflediklerini ifade etti.

Muhabir: Nazlı Şentürk