İzmir Resim ve Heykel Müzesi’nde düzenlenen “Oyun Değiştirici Enerji Kaynağı: Gaz Hidratlar” başlıklı konferansta, gaz hidratların Türkiye’nin enerji politikalarındaki yeri detaylı bir şekilde ele alındı. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Günay Çifci, bu kaynakların dünyada yaygınlaşan bir enerji alternatifi olarak kabul edildiğini belirterek, Türkiye’nin bu alandaki potansiyeline dikkat çekti.
Enerji bağımsızlığı için
Prof. Dr. Çifci, gaz hidratların Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizi’nde önemli rezervler barındırdığını ifade ederek, bu keşiflerin enerji bağımsızlığı yolunda stratejik bir adım olacağını söyledi. Prof. Dr. Çifci, gaz hidratların Türkiye’nin enerji açığını kapatmada önemli bir kaynak olabileceğini, dışa bağımlılığı azaltırken yeni iş imkanları yaratacağını dile getirdi.
Çalışmalar hemen başlamalı
Ege Denizi’nin gaz hidrat rezervleri açısından yüksek potansiyele sahip olduğuna işaret eden Prof. Dr. Çifci, bölgede yapılacak araştırmaların enerji sektörü ve bölgesel ekonomi için büyük bir fırsat yaratacağını belirtti. Çalışmaların hızla başlatılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çifci, bu kaynakların Ege Bölgesi’nde ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacağını ifade etti.
Prof. Dr. Çifci'nin çalışmaları
Türkiye’nin gaz hidrat araştırmalarında önemli bir geçmişe sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Çifci, 2003’te başlatılan Devlet Planlama Teşkilatı projelerinden 2014-2018 yılları arasında tamamlanan Milli Gaz Hidrat Projesi’ne kadar birçok çalışmada yer aldıklarını aktardı. Karadeniz’de yapılan pilot araştırmalarda, Türkiye’nin minimum 11 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak rezervler tespit edildi.
Prof. Dr. Çifci, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Koca Piri Reis Araştırma Gemisi’nin modern ekipmanlarıyla bu çalışmalara destek verebileceğini söyledi. Üniversitenin deniz bilimlerindeki bilgi birikimi ve uzman kadrosuyla bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlamaya hazır olduğunu aktardı.
Gaz hidrat nedir?
Gaz hidratlar, yüksek basınç ve düşük sıcaklık koşullarında oluşan ve su moleküllerinin gaz moleküllerini bir kafes içinde hapsetmesiyle meydana gelen bir yapıyı oluşturuyor. Genellikle doğalgazın ana bileşeni olan metanı içerir. Katı haldeki 1 metreküp gaz hidrat, standart basınç ve sıcaklık koşullarında 164 metreküpe kadar gaz içeriyor.