Kış mevsiminin etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte, solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Muammer Çelik, bu dönemin özellikle kronik hastalıkları bulunanlar ve 65 yaş üstü bireyler için zorlu geçebileceğini belirtti. Dr. Çelik, soğukların etkisiyle grip ve COVID-19 gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyon hastalıklarının arttığını ifade etti.
Hastane yatışına neden olabilir
Bu artışın, kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirilmesi ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi etkenlere bağlı olduğunu belirten Dr. Çelik, solunum yolu virüslerinin nezle gibi hafif hastalıklardan, zatürre gibi ciddi solunum yetmezliği hastalıklarına kadar geniş bir yelpazede ciddi problemlere yol açabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, enfeksiyonların kişi üzerinde yaşam kalitesini bozarak hastaneye yatışa kadar varabilen sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.
Hastaneye başvurulmalı
Dr. Çelik, gribal enfeksiyonlarda burun akıntısı ve boğaz ağrısına ek olarak ateş, kas ağrıları ve halsizlik gibi belirtilerin görülebildiğini, risk grubundakilerin ise zatürre gibi daha ağır enfeksiyonlar yaşayabileceğini kaydetti. Bu durumlarda, hastaların zaman kaybetmeden hastaneye başvurması gerektiğini aktardı.
Gereksiz antibiyotik kullanılmamalı
Virüs kaynaklı enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımının zararlı olabileceğini de hatırlatan Dr. Çelik, antibiyotik yerine ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçların tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, antibiyotiklerin sadece bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılmasının önemli olduğunu, antibiyotik kullanmadan önce mutlaka doktor tavsiyesi alınması gerektiğini söyledi.
Temel hijyen kuralları
Dr. Çelik, enfeksiyonlardan korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle ellerin sık sık yıkanması, kalabalık ve kötü havalandırılmış ortamlardan kaçınılması, bağışıklık sistemini güçlendirecek şekilde dengeli beslenme, düzenli egzersiz yapma ve yeterli uyku alınması gerektiğini dile getirdi.
Maske kullanımı ve grip aşısı
Maske kullanımının pandemi sonrası yalnızca zorunlu bir tedbir değil, aynı zamanda toplum sağlığını korumak için alınması gereken önemli bir önlem olduğunu ifade eden Dr. Çelik, öksürük, ateş veya kas ağrısı gibi şikayetleri olan kişilerin kapalı alanlarda maske takmalarının gerektiğini iletti. Ayrıca, risk grubundaki kişilere her yıl grip aşısı olmalarını önererek, grip kaynaklı ağır enfeksiyonların ve hastaneye yatışların önüne geçilmesinin önemine dikkat çekti.