Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), akademik çalışmalarının yanı sıra kamu yararını gözeten projelere de öncülük etmeye devam ediyor. Efes Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Eda Avcı yürütücülüğünde başlatılan ANTİKDEM projesi, antik kentlerin depremlere karşı dayanıklılığını artırmayı hedefliyor. Üniversitenin Efes Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda arkeoloji, jeoloji, jeofizik, mimarlık, inşaat, kimya, koruma planlaması, kültürel miras yönetimi ve turizm gibi çeşitli disiplinlerden uzmanlar bir araya gelerek bilimsel ve teknik yöntemleri tartıştı.

Kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler

Proje kapsamında Efes, Metropolis, Thyateira, Sardes ve Pergamon antik kentleri pilot bölge olarak belirlendi. Bu kentler, hem tarihi ve turistik değerleri hem de aktif fay hatları üzerinde bulunmaları nedeniyle proje için kritik önem taşıyor. Proje yürütücüsü Doç. Dr. Eda Avcı, olası bir deprem senaryosunda bu antik kentlerin büyük çapta zarar görebileceğini ve bölge turizminin olumsuz etkileneceğini belirterek, projenin kısa vadede deprem senaryoları oluşturmayı, orta vadede bu senaryoların potansiyel etkilerini değerlendirmeyi ve uzun vadede koruma yöntemleri geliştirmeyi hedeflediğini ifade etti.

Diğer antik kentlere örnek teşkil edecek

Doç. Dr. Avcı, projeden elde edilecek bulguların kültürel miras yönetimi açısından önemli bir katkı sağlayacağını vurgulayarak, İl Afet Risk Azaltma Planı'nda da belirtildiği gibi, doğal ve kültürel varlıkların korunmasına yönelik bu tür projelerin büyük bir adım niteliği taşıdığını ifade etti. Antik kentlerin depreme dayanıklılığına yönelik dünya genelinde yetersiz sayıda bilimsel çalışma bulunduğunu belirten Doç. Dr. Avcı, ANTİKDEM projesinin öncü bir model oluşturacağını ve Türkiye’deki diğer antik kentlere de örnek teşkil edeceğini söyledi.

Araştırmalar en kısa sürede başlayacak

Belirlenen yol haritası doğrultusunda araştırmalara en kısa sürede başlanacağını duyuran Doç. Dr. Avcı, ilk etapta deprem tehlike ve risk analizlerinin gerçekleştirileceğini açıkladı. Projenin, antik kentlerin gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılmasını ve bölge turizminin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedeflediğini belirterek, elde edilecek verilerin ulusal ve uluslararası alanda önemli bir kaynak oluşturacağını dile getirdi.

AFAD destekli

Efes Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde yürütülen ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) da desteklediği projede, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, AFAD-Deprem ve Afet Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD-Deprem Dairesi Başkan Vekili Prof. Dr. Aykut Akgün, Metporolis Antik Kenti Kazı Başkanı ve Efes Antik Kenti Kazı Koordinasyon Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek, DEÜ Arkeoloji ve Arkeometri Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARKEUM) Müdürü Doç. Dr. Barış Gür, Ayasuluk Kazı Başkanı Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu, DEÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nezihat Köşklük Kaya, DEÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Özgür Özçelik, İzmir Bakırçay Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Coğrafya Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Mehmet Furkan Şener, DEÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Bölge Planlama Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ayşegül Altınörs Çırak, DEÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Derya Erol, DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Öğr. Gör. Dr. Özkan Cevdet Özdağ, DEÜ Efes Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü’nden Öğr. Gör. Dr. Çağdaş Sunna, DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı’ndan Araş. Gör. Dr. Mustafa Softa ve Kansas State Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Joel Q. G. Spencer gibi alanında uzman akademisyenler ile bursiyerler Sabah Kırallı ve Nükte Aşkay yer alıyor.

Muhabir: İpek Kırca