Yaşam

Devletin 'gizli anayasası' olarak nitelendirilen Kırmızı Kitap nedir, içeriği ne?

Türk siyasetinde önemli bir yer tutan ve "gizli anayasa" olarak bilinen Kırmızı Kitap son günlerde vatandaşların araştırdığı konulardan biri haline geldi. Peki Kırmızı Kitap nedir, içeriği ne? İşte detaylar!

Abone Ol

Türkiye'nin en gizli belgelerinden biri olarak bilinen ve "gizli anayasa" olarak adlandırılan Kırmızı Kitap vatandaşların arama motorlarında araştırdığı konular arasında yer alıyor. Peki Kırmızı Kitap nedir, içeriği ne? İşte detaylar!

Devletin 'gizli anayasası' olarak nitelendirilen Kırmızı Kitap nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine, Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'nin güncellenmesi için Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği harekete geçmişti. Gizliliği nedeniyle kamuoyunda "Kırmızı Kitap" olarak da anılan belgenin güncellenmesi için bu yılın ilk aylarında bakanlıklardan ve ilgili kuruluşlardan görüşler istenmeye başlanmıştı.

Kırmızı Kitap'ın Temel Özellikleri:

  • Gizlilik: Belgenin içeriği gizlidir ve kamuoyuyla paylaşılmaz. Sadece ilgili devlet kurumları ve üst düzey yetkililer tarafından bilinir.
  • Güncellenme: Tehdit algılarındaki değişikliklere göre belirli aralıklarla, genellikle beş yılda bir, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantılarında güncellenir. 
  • Hazırlık Süreci: Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla MGK Genel Sekreterliği tarafından hazırlanır ve bakanlıklardan ile ilgili kuruluşlardan görüşler alınarak son şekli verilir

Kırmızı Kitap içeriği ne?

Belgenin tam içeriği gizli olmakla birlikte, genel olarak şu unsurları içerdiği bilinmektedir:

  • İç ve Dış Tehditler: Türkiye'nin milli güvenliğini tehdit edebilecek iç ve dış unsurların tanımlanması.
  • Güvenlik Politikaları: Milli hedeflere ulaşılması amacıyla izlenecek iç, dış ve savunma stratejileri.
  • Kurumsal Görevler: Milli güvenliğin sağlanması için devlet kurumlarının rol ve sorumluluklarının belirlenmesi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine, Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'nin güncellenmesi için Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği harekete geçmişti. Gizliliği nedeniyle kamuoyunda "Kırmızı Kitap" olarak da anılan belgenin güncellenmesi için bu yılın ilk aylarında bakanlıklardan ve ilgili kuruluşlardan görüşler istenmeye başlanmıştı. Bakanlıklar ve ilgili kuruluşlardan toplanan bilgiler kapsamında çalışmalar yapıldı. Yapılan çalışmaların tamamlanması için Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nde bu ayın başında "gizli" nitelikte bir toplantı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda "Kırmızı Kitap" üzerinde yapılması planlanan düzenlemeler detaylı olarak ele alındı. Katılımcıların cep telefonları ve akıllı saatlerinin alınmadığı, güvenlik önlemlerinin üst düzeyde olduğu toplantının ardından kitabın güncellenmesi çalışmalarında sona gelindi. Çalışmaların ardından konunun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında yapılacak ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınması bekleniyor.

Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi, içeriği itibarıyla devletin iç ve dış tehdit algılamalarını madde madde ortaya koyan bir belge niteliğini taşıyor. Belge, tehditteki değişikliklere göre belirli aralıklarla Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında güncelleniyor. Milli güvenliğin sağlanması ve milli hedeflere ulaşılması amacıyla Milli Güvenlik Kurulu'nun belirlediği görüşler dahilinde iç, dış ve savunma hareket tarzlarına ait esasları kapsayan Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi son olarak 30 Eylül 2019'da Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınmıştı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada konuyla ilgili "Ülkemizde, bölgemizde ve dünyada meydana gelen gelişmelerin milli güvenliğimize yönelik tesirlerinin tüm yönleriyle değerlendirilmesi suretiyle hazırlanan Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi görüşülmüş ve uygun bulunmuştur." ifadesine yer verilmişti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanlığının 2025 yılı bütçesinin görüşmelerinde soru üzerine bu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Milli Güvenlik Siyaseti Belgesini çok kapsamlı, çok nitelikli bir belge olarak nitelendiren Yılmaz, "Bunu Milli Güvenlik Kurulumuzun kararıyla resmileştireceğiz. Muhtemelen önümüzdeki Milli Güvenlik Kurulu'nda bu belge tartışılarak resmileşmiş olacak ve kurumlarımızın yapacağı çalışmalara yön vermiş olacak. 2025 yılında yeni Milli Güvenlik Siyaseti Belgemizin hayata geçmesini bekliyoruz." dedi.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }