Domuzdan insana kalp nakli: İkinci denemede umut var

Abone Ol

ABD'de bir ay önce ilk denenmesi başarısız olmuş olan domuzdan insana kalp nakli gerçekleştirildi. Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden doktorlar, kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıya olan, 58 yaşındaki Lawrence Faucette'e genetiği değiştirilmiş bir domuzun kalbini nakletti.

Faucette, ameliyattan bir ay sonra fizik tedaviye başladı. Doktorları, kalbinin iyi çalıştığını ve vücudunun dokuyu kabullenmeye başladığını açıkladı. Geçen yıl yine Maryland Üniversitesi ekibince gerçekleştirilen ilk domuz kalbi nakli sonrası hasta sadece iki ay hayatta kalabilmişti.
Türler arası organ nakli (Xenotransplantasyon) denemeleri onlarca yıldır başarısız oluyor, çünkü insan bağışıklık sisteminde, yoğun bir yabancı dokuyu hemen yok etme eğilimi mevcut. Ancak bilim insanları artık genetiği değiştirilmiş hayvanlar kullanarak yeni denemelerde bulunuyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 2023 yılı verilerine göre, dünyada yaklaşık 100 milyon insan organ nakli beklemekte, ancak yeterli organ bulunamıyor. Bu nedenle Xenotransplantasyon, organ nakli ihtiyacını karşılamak için umut vaat ediyor.
Faucette'in durumunun önümüzdeki haftalarda nasıl gelişeceği merakla beklenmekte. Umarım kendisi sağlıklı hayatına kavuşur. Faucette'in hikayesi, bize tıbbi araştırmaların gücünü göstermekte. Hayvandan insana organ ve doku nakli henüz emekleme aşamasında. Ancak, birkaç yıl önce hayal bile edemediğimiz şeyler bugün gerçek olabiliyor.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }