Efes Selçuk'ta, Büyük Taarruz'un 102. yıl dönümü, İstasyon Meydanı'nda yer alan Kurtuluş Yolu Anıtı'nda düzenlenen anlamlı bir törenle kutlandı. Törene, Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel'in yanı sıra meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Selçuk Efes Kent Belleği Sorumlusu Tarihçi Tolga Mert, günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla başlayan sürecin, 26 Ağustos 1922'deki Büyük Taarruz emrine kadar nasıl şekillendiğini anlattı. Tolga Mert, konuşmasında Atatürk'ün zekâsı, cesareti ve millete olan inancının altını çizerek, Atatürk'ün, tüm başarılarını aklı, cesareti ve halkına olan inancıyla gerçekleştirdiğini, modern Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarken de aynı akıl ve cesareti kullandığını, Atatürk'ün, tüm dünyanın saygı duyduğu bir lider olduğunu vurguladı.
Atatürk saati
Törenin devamında, Kurtuluş Yolu Anıtı'nın yaratıcısı Heykeltıraş Mehmet Aksoy da bir konuşma yaptı. Aksoy, bu anıtın, Atatürk'ün gölgesinin her yıl Büyük Taarruz'un yaşandığı 26 Ağustos günü saat 12.30'da Efes Selçuk'a ve tüm Türkiye'ye düşmesini sağladığını, bunun, bir Atatürk saati olduğunu ve her zaman doğruyu gösterdiğini ifade etti. Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ise Mehmet Aksoy'a teşekkürlerini ileterek, Efes Selçuk'a böyle bir anıt kazandırdığı için minnettar olduklarını, her 26 Ağustos'ta Atatürk'ün gölgesinin bu meydanda tekrar doğacağını ve Cumhuriyet'in tüm ilkelerini savunanların burada buluşacağını dile getirdi.
Duygusal anlar yaşandı
Kutlamalar kapsamında, Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi kursiyerlerinden Zeynep Arslan "30 Ağustos" adlı şiiri okudu. Ardından Efes Selçuk Belediyesi Zeybek Ekibi, gerçekleştirdiği dans gösterisi ile izleyicilere coşkulu anlar yaşattı.
Törenin en heyecan verici anı, saat tam 12.30'da Atatürk'ün silüetinin Kurtuluş Yolu Anıtı'nda belirmesi oldu. Katılımcılar, bu anlamlı ana tanıklık ederek duygusal anlar yaşadı. Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliye destanını da barındıran Kurtuluş Yolu Anıtı, hem Efes Selçuk'ta hem de Türkiye genelinde özel bir anlam taşıyor.