Ege Üniversitesi (EÜ) Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOTEM), uluslararası akreditasyona sahip analizleriyle Türkiye ve dünyadaki tohumculuk çalışmalarına katkı sağlıyor. Uluslararası Tohum Test Analiz Merkezi’nin (ISTA) beş üyesinden biri olan EGE TOTEM, Avrupa, Orta Doğu ve Balkanlar’da tohumculuk alanında referans merkezi olarak hizmet veriyor.
İlk yedi üniversite arasında
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, tohumun hem biyolojik hem de stratejik açıdan milli güvenlik meselesi olduğunu vurgulayarak, EGE TOTEM’in uluslararası alanda büyük başarılara imza attığını söyledi. Prof. Dr. Budak, Avrupa’dan Orta Doğu’ya birçok ülkenin tohum testlerini yaptıklarını ve dünyada bu alanda ilk yedi üniversite arasında olduklarını aktardı.
Tohumun anavatanı Türkiye
EGE TOTEM Müdürü Prof. Dr. İsmail Can Paylan, Türkiye’nin tarıma elverişli topraklara ve zengin bir tohum çeşitliliğine sahip olduğunu belirtti. Prof. Dr. Paylan, Türkiye'nin, buğdayın anavatanı olduğunu ve bu topraklarda 8 bin yıldır yetiştirildiğini kaydederek, atalık tohumların korunmasının, kültürel mirası ve geleceği korumak anlamına geldiğini söyledi.
Prof. Dr. Paylan, ticari tohumların üretiminin devam etmesi gerektiğini, ancak bu süreçte atalık tohumların kaybolmaması için sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Atalık tohumların çoğaltılmasına katkı
EGE TOTEM Teknik Müdürü Dr. Adem Gökçöl, TÜBİTAK ve Tarım Bakanlığı destekli yeni projeleriyle Türkiye’nin yerli tohum gen kaynaklarını korumayı hedeflediklerini açıkladı. Bu proje kapsamında bir “Tohum Deposu” oluşturulacağını belirten Dr. Gökçöl, tüm Türkiye’den tohumlar toplayıp DNA analizlerini yapacaklarını ve bu sayede doğru atalık tohumların çoğaltılmasına katkı sağlayacaklarını dile getirdi.
Dr. Gökçöl ayrıca, hibrit tohumlar ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) hakkında yanlış anlaşılmaların önlenmesi gerektiğini belirterek, glüten oranları gibi konularda bilimsel yaklaşımların önemine dikkat çekti.