Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Kara’nın liderliğinde yürütülen "3 Boyutlu Baskı Teknigi (3D Printing) ile Üçlü Elektrot Tasarımı, Geliştirilmesi ve Elektrokimyasal Biyosensör Uygulaması" başlıklı proje, TÜBİTAK 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

TÜBİTAK programlarında liderlik sürüyor

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında ağırlayarak, başarılarından dolayı tebrik etti. Üniversitenin, TÜBİTAK projelerinde en çok kabul alan kurumlar arasında yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Budak, bilimsel araştırmalara verilen desteğin artarak süreceğini ifade etti.

Uygun maliyetli, kullanımı ve üretimi kolay

Proje hakkında detaylı bilgi veren Prof. Dr. Pınar Kara, 3 boyutlu baskı teknolojisiyle geliştirilecek üçlü elektrot sisteminin, mutasyonlar ve genetik hastalıkların tanısında büyük bir yenilik getireceğini belirtti. Geliştirilecek biyosensör, hasta başı analiz (POC-Point of Care) sistemlerinin önünü açarak, enfeksiyon kaynaklı hastalıkların hızlı tespitine katkı sağlayacak.

Mevcut kullan-at elektrotlara daha ekonomik ve kolay üretilebilir bir alternatif sunmayı hedefleyen proje, biyoteknoloji firmaları ve akademik çalışmalarda geniş kullanım potansiyeline sahip olacak.

Önemli bir ulusal kazanım olacak

Projeyle geliştirilmesi planlanan 3D baskılı üçlü elektrot sistemi, kolay kullanım ve kontrol edilebilir çalışma alanı, hassas teşhis imkanı sunarak enfeksiyon hastalıklarının daha erken belirlenmesini sağlama, biyoteknoloji alanında ulusal kazanım yaratma potansiyeli gibi temel avantajlar sunuyor.

Proje ekibinde, Prof. Dr. Pınar Kara’nın yanı sıra Doç. Dr. F. Ferda Yılmaz, Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Ali Ege, Dr. Marina Serin, Sezin Yüksel ve Fatma Selen Günden görev alıyor.

Muhabir: Canan Kaya