Ege Üniversitesi, 70. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, “TÜSEB Projeleri ve Üreten Sağlık Modeli” başlıklı bir konferansa ev sahipliği yaptı. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan’ın konuk olduğu etkinlik, EÜ Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, akademisyenler, senato üyeleri ve öğrencilerin katılım gösterdiği konferans öncesinde Prof. Dr. Budak, Prof. Dr. Ümit Kervan’ı makamında ağırladı.

TÜSEB İzmir’de bir merkeze ihtiyaç duyuyor

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi’nin tam akredite, öğrenci odaklı ve sağlık temalı bir araştırma üniversitesi olarak faaliyet gösterdiğini vurguladı. Üniversitenin yayınlarının yüzde 60’ının sağlık alanında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Budak, Türkiye’nin sağlık Ar-Ge merkezi olma hedefleri doğrultusunda projeler geliştirdiklerini ifade etti. TÜSEB ile yürütülen iş birliklerine de değinen Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi’nin kampüsünde TÜSEB için bir merkez tahsis edebileceklerini belirtti.

TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, bu öneriye olumlu yanıt vererek, kurulacak merkezin Ege Üniversitesi bünyesinde olacağını duyurdu.

Tüm araştırmacılara kapımız açık

Konferansta, TÜSEB’in yapısını ve çalışmalarını aktaran Prof. Dr. Ümit Kervan, kurum bünyesinde 9 enstitünün faaliyet gösterdiğini, genetik araştırmalardan kanser çalışmalarına, yapay zekâ uygulamalarından tıbbi cihaz üretimine kadar geniş bir alanda projeler yürütüldüğünü belirtti. Sağlık verilerinin tek bir sistemde toplanmasının önemine değinen Prof. Dr. Kervan, E-Nabız sisteminin yapay zekâ ile entegre edilerek yeni tıbbi cihazların geliştirilmesi için kullanılacağını ifade etti. Aşı ve biyoteknoloji ürünlerinin üretimi konusunda da adımlar attıklarını belirten Prof. Dr. Kervan, Türkiye’nin en fazla harcama yaptığı 100 tıbbi cihaz ve 100 ilaç üzerine yoğunlaştıklarını ve yerli üretim için kapsamlı bir strateji geliştirdiklerini açıkladı.

Özellikle koroner stentler konusunda dışa bağımlılığın azaltılması için bir bilim kurulu oluşturduklarını söyleyen Prof. Dr. Kervan, bu ürünlerin Türkiye’de üretilmesi için mühendislik ekipleri ve bilim insanlarıyla ortak çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

TÜSKA tarafından akredite edilmek zorunda

TÜSEB’in çalışmalarına değinen Prof. Dr. Kervan, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından hastanelerin üç yıl içinde akredite edilmesi gerektiğini belirtti. Laboratuvarlar ve sağlık turizmi merkezlerinin de bu sürece dahil edileceğini vurgulayan Prof. Dr. Kervan, Türkiye’nin 20 yıl içinde sağlık teknolojileri alanında dünyada söz sahibi ülkeler arasında yer almasını hedeflediklerini ifade etti.

Konferans sonunda Prof. Dr. Necdet Budak, TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan’a Ege Üniversitesi’nin 70. yılına özel olarak PTT tarafından basılan ilk pul ve plaket takdim etti.

Muhabir: Canan Kaya