Ege Üniversitesi Fen Fakültesi, TÜBİTAK 1002-B Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulunan “VZ CVn Çift Sisteminin Zonklama Doğasının Araştırılması” başlıklı projeyi hayata geçiriyor. Projenin yürütücülüğünü üstlenen Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Sipahi Kılıç, az çalışılmış bir çift yıldız sistemi olan VZ CVn’nin özelliklerini ortaya koymayı hedefliyor. Çalışma, yıldızların evrimi ve hibrit zonklama mekanizmalarını anlamada kritik veriler sunacak.
"Zonklayan Yıldız" kavramı
Zonklayan yıldızların astrofizikteki önemine değinen Prof. Dr. Sipahi Kılıç, bu tür yıldızların, iç yapılarındaki dinamik süreçler nedeniyle genişleyip büzüldüğünü ve parlaklık değişimleri gösterdiğini belirtti. Bu özelliklerin, yıldızların yoğunluk, sıcaklık ve enerji taşınımı gibi fiziksel özelliklerini anlamada önemli bir kaynak sunduğunu ifade eden Prof. Dr. Kılıç, bu yıldızların kozmik bir metronom gibi evrenin sırlarını ritmik bir şekilde ortaya koyduğunu vurguladı.
Uzay ve evren çalışmalarına katkı
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversitenin uzay ve evren çalışmalarına katkı sunmayı sürdüreceğini belirterek, projede emeği geçen akademisyenleri tebrik etti. Rektör Prof. Dr. Budak, bu tür bilimsel çalışmaların, insanlığın evreni anlamaya yönelik çabalarına ışık tuttuğunu dile getirdi.
Yeni tür yıldızların belirlenmesi için önemli
Projede, Ege Üniversitesi Gözlemevi’nde gerçekleştirilen gözlemlerle, VZ CVn yıldızının ışık değişimi analiz edildi. Yıldızın hibrit zonklama özelliği gösterdiği tespit edildi ve bu durumun detaylı incelenmesi için çalışma TÜBİTAK’a sunuldu. Projenin sonuçlarının, hibrit zonklayan yıldızların temel fiziksel mekanizmalarını anlamada yeni bir referans oluşturacağı belirtiliyor.
Bilim insanlarına yeni bir örnek olacak
Hibrit zonklayan yıldızların, astrofizik araştırmalarında yıldız evrim modellerinin testi için büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sipahi Kılıç, projeden elde edilecek sonuçların bu alandaki bilim insanları için yeni bir örnek teşkil edeceğini söyledi. Projede, lisansüstü öğrenci Mehmet Geldi de araştırmacı olarak yer alıyor.