Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE), Çanakkale Zaferi’nin 110. yıl dönümü kapsamında “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” paneline ev sahipliği yaptı. Akademisyenler ve öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği etkinlikte, Çanakkale Savaşı’nın tarihsel önemi ve etkileri ele alındı.
EÜ TDAE Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelin konuşmacıları arasında EÜ TDAE öğretim üyesi Doç. Dr. M. Fatih Sansar, İzmir Bakırçay Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Süleyman Aşık ve EÜ Atatürk İlke ve İnkılapları Bölümü Öğr. Gör. Latif Daşdemir yer aldı. TDAE Müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan ve akademisyenlerin yanı sıra çok sayıda öğrenci de etkinliği takip etti.
Büyük bir fedakarlık ve dayanışma örneği
Panelde ilk olarak söz alan Doç. Dr. Süleyman Aşık, Çanakkale Savaşı’nın Türk milletinin birlik ve beraberliği üzerindeki etkisine vurgu yaptı. Savaşların yalnızca cephede verilen mücadeleden ibaret olmadığını belirterek, milli dayanışmanın ve fedakarlığın Çanakkale ruhunu oluşturan temel unsurlar olduğuna dikkat çekti. Tarihin bu büyük destanının unutulmaması gerektiğini belirten Doç. Dr. Aşık, Çanakkale ruhunun sürekli yaşatılmasının, milletin birlikteliği açısından hayati önem taşıdığını dile getirdi.
Türk milletinin gücünü dünyaya gösterdi
Öğr. Gör. Latif Daşdemir ise “Çanakkale Savaşı’nın Kritik Anları ve Sonuçları” başlıklı sunumunda, savaşın seyrini değiştiren olayları ele aldı. Nusret Mayın Gemisi’nin savunmadaki başarısı, Seyit Onbaşı’nın imkansızı başaran mücadelesi ve Mehmet Çavuş’un kahramanlığı gibi olayların savaşın kaderini belirlediğini ifade etti. Ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk’ün Conkbayırı’nda askerlerine verdiği unutulmaz emir ve şarapnel parçasının isabet ettiği saat gibi tarihi anların, zaferin kazanılmasında kritik rol oynadığını belirtti. Çanakkale’nin, kara, deniz ve hava kuvvetlerinin bir arada kullanıldığı ilk savaşlardan biri olma özelliğini taşıdığını dile getiren Öğr. Gör. Daşdemir, zaferin sonucunda İngilizlerin hedeflerine ulaşamadığını ve Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakma planlarının başarısız olduğunu söyledi.
Esirleri gündeme getirdi
Doç. Dr. M. Fatih Sansar, savaşın pek bilinmeyen yönlerinden biri olan esir askerlerin durumu üzerine değerlendirmelerde bulundu. Çanakkale Savaşı’nda 10 bin ila 30 bin arasında Osmanlı askerinin esir düştüğünü, bu esirlerin çoğunun ise bir daha geri dönemediğini belirtti. İngilizler tarafından Kıbrıs, Mısır ve Hindistan’daki kamplara götürülen Türk esirlerin zor koşullarda yaşadığını ve Seydibeşir kampında Ermeni doktor tarafından kör edilen Türk askerlerinin trajedisini anlattı. Doç. Dr. Sansar, esirlerin geri dönüş sürecinin ancak Milli Mücadele döneminde yapılan anlaşmalarla sağlanabildiğini belirterek, bu dramatik sürecin tarihte yeterince bilinmediğini ve daha fazla araştırılması gerektiğini vurguladı.
Panelin sonunda TDAE üst yönetimi tarafından konuşmacılara “Teşekkür Belgesi” takdim edildi.