İzmir

Ege Üniversitesi'nde, Cumhuriyet'in ilanının tarihi süreci anlatıldı

Ege Üniversitesi Cumhuriyet ve Atatürk Günleri kapsamında, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü ile Emel Akın Meslek Yüksekokulu iş birliğinde, “Cumhuriyetin İlanı” konulu konferans gerçekleştirildi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Öğr. Gör. Vahip Dursun, Cumhuriyet’in ilanının tarihi sürecine yönelik bilgilendirmelerde bulundu

Abone Ol

Ege Üniversitesi, Cumhuriyet ve Atatürk Günleri kapsamında önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü ile Emel Akın Meslek Yüksekokulu iş birliğiyle düzenlenen “Cumhuriyetin İlanı” başlıklı konferans, öğrenciler ve akademisyenler tarafından yoğun ilgiyle izlendi. Etkinlikte konuşmacı olarak Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğr. Gör. Vahip Dursun yer aldı.

Konferansa, Cumhuriyet’in tanımını yaparak başlayan Öğr. Gör. Vahip Dursun, Cumhuriyet'in, halkın kendi temsilcileri vasıtasıyla yönetilmesi olduğunu belirterek, Cumhuriyet rejiminin doğru bir şekilde uygulanırsa başarılı olacağını ifade etti.

Süreç Senedi İttifak’la başladı

Cumhuriyet’in ilanına giden tarihi süreci de ayrıntılarıyla ele alan Öğr. Gör. Dursun, bu sürecin Senedi İttifak ile başladığını belirtti. Senedi İttifak'ın, padişahın yetkilerinin ilk defa kısıtlandığı bir dönüm noktası olduğunu ve bu yönüyle İngiltere’nin Magna Carta’sına benzetilebildiğini aktaran Öğr. Gör. Dursun, 1839’da Tanzimat Fermanı ile padişahın yetkilerinin daha da kısıtlandığını ve azınlıklara verilen hakların, 1856’daki Islahat Fermanı ile arttığını kaydederek, bu önemli gelişmelerin Cumhuriyet’e giden yolu nasıl şekillendirdiğini anlattı.

Cumhuriyet’e giden yoldaki adımlar

Öğr. Gör. Dursun, Sultan 2. Abdülhamid’in Meşrutiyet’i ilan etmesine değinerek, 1908’de meclisin yeniden açılmasını da hatırlattı. Mustafa Kemal Atatürk'ün, bir taraftan Kurtuluş Savaşı’nı verirken, diğer taraftan parti kurduğunu, anayasayı oluşturduğunu ve Cumhuriyet’e giden yolda önemli adımlar attığını belirten Öğr. Gör. Dursun, Atatürk’ün Cumhuriyet’in ilanıyla ilgili hazırlıklarını da vurguladı. Atatürk'ün, 29 Ekim’den bir gün önce anayasanın ilk 6 maddesini hazırladığını ve 29 Ekim günü meclis kürsüsüne çıkarak bu maddeleri okuması için Meclis Katibi Ruşen Eşref’e verdiğini ifade eden Öğr. Gör. Dursun, oylama sonucunda, 158 delegenin oyuyla Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanı seçildiğini dile getirdi.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }